”Somnul este mult mai bun decât sexul” – glumesc multe cupluri în primul an după nașterea copilului. Dar, în fiecare glumă este doar un gram de glumă: grija non stop pentru copil, transformările hormonale din organism, redistribuirea treburilor casnice, lipsa persoanelor de ajutor și, deseori, supărările reciproce nu influențează pozitiv viața sexuală a tinerilor părinți.

De ce dispare dorința de sex după naștere: motive subiective și obiective

În timpul sarcinii și după naștere, organismul femeii trece printr-o mulțime de schimbări fizice și psihologice, principalul scop al cărora este de a asigura toate condițiile pentru venirea pe lume a noului omuleț. Femeia învață să se simtă mamă, se acomodează cu senzațiile pe care nu le-a cunoscut până acum. Această nouă stare a femeii își lasă amprenta în toate sferele vieții ei, inclusiv, pe plan sexual.

Mulți bărbați manifestă înțelegere dacă, deseori, femeii ”nu-i arde de sex”, ei sunt gata să rabde de dragul iubitei. Însă, această ”dietă sexuală” se poate prelungi.

Joacă, hormon!

De regulă, medicii recomandă un repaus în viața sexuală de până la 4-6 săptămâni după naștere. În această perioadă, organismul femeii se restabilește: uterul revine la dimensiunile anterioare, se tămăduiesc rănile, dispar edemele și încetează eliminările. Însă, asta deloc nu înseamnă că femeia este pregătită pentru pasiuni înflăcărate: starea psihologică și fiziologică a proaspetei mămici depinde de nivelul hormonilor în organismul ei.

Însă, transformările hormonale nu sunt ușoare: după naștere, concentrația de progesteron (hormonul, care pe toată durata sarcinii a fost responsabil de păstrarea acesteia) scade considerabil, în schimb, nivelul de prolactină (responsabil de producerea laptelui) și oxitocină (de asemenea, hormon de lactație) crește. Una dintre sarcinile celor doi hormoni în creștere – anihilarea activității ovarelor. Respectiv, nivelul hormonilor ”sexuali” se reduce brusc. De aceea, femeia poate să nu fie atrasă de sex sau chiar să trăiască senzații neplăcute în timpul actului sexual din cauza uscăciunii vaginale.

De ce dispare dorința de sex după naștere: motive subiective și obiective

Alungați frica!

Plus la asta, în organismul femeii, care a trecut printr-un stres puternic la nașterea copilului, este perturbată sinteza hormonală responsabilă pentru dispoziție, reacție la stres ș.a.m.d. Acest lucru poate provoca depresia postnatală, care, la fel, nu contribuie la dezvoltarea unei relații pasionale între femeie și bărbat. Dacă primele simptome ale depresiei postnatale sunt pe față, mai bine vă adresați unui psiholog profesionist.

Frumusețea maternității

De multe ori, femeile nu se mai simt atractive după naștere, pentru că silueta lor a trecut prin schimbări atât de majore! Rețineți: mulți bărbați găsesc foarte apetisante noile forme ale soției, de aceea, astfel de temeri nu trebuie să fie cauza refuzului de la sex.

Viața ca un angajament al armoniei sexuale

Dacă nu doriți ca fraza ”somnul este mai bun decât sexul” să se instaleze comod în dormitorul dumneavoastră, nu uitați despre banala odihnă, acordați atenție nu doar copilului dar câtuși de puțină – și soțului. În primul an după nașterea copilașului, noul stil de viață al familiei revine la normal, iar relațiile se stabilizează.