De cele mai multe ori, femeile pot sesiza un miros strident și neplăcut din zona intimă în special după menstruație și imediat după actul sexual. Chiar dacă multe femei se simt stânjenite din cauza acestei probleme, adevărul este că până și un vagin sănătos emană din când în când anumite mirosuri specifice. Totuși, dacă fenomenul devine foarte deranjant, ar trebui să te duci direct la medicul ginecolog pentru a depista sursa problemei. În continuare vei afla câteva posibile cauze ale mirosului neplăcut al vaginului.

Fiecare femeie este diferită, ceea ce înseamnă că toate caracteristicile organismului ei vor fi și ele unice. Mirosul vaginal neplăcut apare atunci când PH-ul vaginului este perturbat, iar bacteriile normale din flora vaginală se dezvoltă excesiv. Un miros intens și extrem de sesizabil indică în mod clar o infecție, care se tratează întotdeauna cu ajutorul unui specialist.

Mirosul vaginal normal

Multe femei sunt complexate de mirosul vaginal normal pe care îl sesizează câteodată. De pildă, după ce ai făcut dragoste, nu te mira dacă persistă un anumit miros chiar și după ce te speli: PH-ul spermei are o valoare de 7.1 - 8 odată ce ajunge în vagin, modificând puțin echilibrul florei.

Alte situații în care este normal să simți că vaginul tău miroase implică folosirea unor săpunuri și detergenți cu factori iritanți, absorbante zilnice de același tip, o lenjerie intimă sintetică, prezervative din latex sau haine foarte strâmte.

Mirosul vaginal anormal

Pentru a recunoaște mirosul vaginal anormal, este importat să sesizezi intensitatea lui și măsura în care este însoțit de mâncărime, iritații, erupții cutanate sau secreții vaginale cu o consistență ieșită din comun.

Prin urmare, cauzele mirosului din zona intimă pot fi:

  • Vaginoza bacteriană. Acest tip de infecție este foarte comun și se petrece atunci când bacteriile normale din flora vaginală se dezvoltă excesiv. Dacă simți un disconfort în zona intimă și observi secreții neobișnuite, apelează la medicul ginecolog pentru un tratament.
     
  • Candidoza. Antibioticele, anticoncepționalele și alți factori adiacenți pot provoca candidoza, o infecție vaginală frecventă de tip micotic. Se manifestă prin arsuri, mâncărime pe vulvă, secreție alb-galbenă brânzoasă, usturime la urinare etc.
     
  • Bolile cu transmitere sexuală. Chlamydia și gonoreea cauzează cel mai des mirosul vaginal, cel mai sesizabil simptom după infectare. Mai apare și urinarea dureroasă și secreția cu aspect de puroi.
     
  • Boala inflamatorie pelvină. Această afecțiune apare după ce bacteriile ajung prin vagin la uter, în general după contactarea unui BTS. Simptomele includ durere pelvină, miros neplăcut, secreții abundente purulente, febră, oboseală, durere la urinare și în timpul actului sexual.
     
  • Igiena necorespunzătoare. Transpirația excesivă, în contact cu o lenjerie intimă care nu lasă pielea să respire, contribuie la emanarea mirosului vaginal neplăcut.

Cum se tratează mirosul vaginal neplăcut

În primul rând, un set de analize ginecologice pot exclude orice cauza de natură patologică pentru mirosul vaginal de care vrei să scapi. Dacă există o infecție, un tratament cu antibiotice va rezolva problema.

În fiecare zi, ai grijă să iți speli zona intimă cu un gel special fără parfum, care să nu afecteze PH-ul și pielea sensibilă a vulvei. Poartă doar lenjerie din bumbac și renunță la spălături vaginale sau alte produse care promit că îți "parfumează" zona genitală.

Și încă un sfat: consumă mai mult iaurt probiotic, care furnizează lactobacilii benefici pentru flora vaginală!