Tusea nocturnă împiedică somnul sănătos, ceea ce duce la apariția oboselii cronice. De cele mai multe ori cauza tusei nocturne reprezintă un factor iritant al căilor respiratorii, precum fumul de țigară, substanțele chimice sau alergenii domestici. Din fericire, există câteva metode eficiente de a ține sub control tusea nocturnă și de a profita de un somn liniștit. 

Cum tratăm tusea nocturnă?

Cum apare tusea?

Deși tusea, de obicei, este acceptată ca un simptom al unei boli, în realitate aceasta este un mecanism firesc de apărare împotriva diferitor boli. Cu ajutorul tusei, organismul elimină mucoasa, microbii și alte substanțe din căile respiratorii, ceea ce protejează plămânii de inflamații și  infecții. Tusea începe cu inspirații profunde. Apoi cea mai îngustă parte a  laringelui se stenozează, blocând mișcarea aerului în trahee. În urma contractării mușchilor spatelui, abdomenului și diafragmei, aerul iese din plămâni prin gură și nas.  

Când glota este strânsă, nu poți expira, iar căile respiratorii sunt suprasolicitate. În sfârșit, glota se deschide și aerul pătrunde repede. Aerul pătrunde cu viteză mare ceea ce formează sunetul de tuse.

Tusea poate fi atât un act conștientizat, cât și un reflex involuntar necontrolat.  

De ce tusea se intensifică noaptea?

Tusea se intensifică pe timp de noapte influențând asupra somnului și a dispoziției persoanei de peste zi. După cum susțin cercetătorii, există câteva pricini de intensificare a tusei pe timp de noapte. 

Forța greutății

Forța greutății – primul trigger al tusei de noapte. Când omul stă culcat, are loc fluxul mucusului gastro-intestinal în căile respiratorii. Cel mai efectiv mod de a preîntâmpina tusea este susținerea efectului gravitației în partea de sus a corpului, stând în poziție verticală. Astfel nu se va aduna mucus în postpoziția gâtului și nu va apărea tusea.

Cum tratăm tusea nocturnă?

Aerul uscat din încăpere

Aerul prea uscat din încăpere irită nasul și gâtul, ceea ce favorizează apariția tusei. problema poate fi rezolvată prin instalarea unui umidificator în odaie. Este important ca acesta să fie utilizat corect. Folosin apă murdară, microorganismele pot pătrunde împreună cu aerul în căile respiratorii și să înrăutățească starea persoanei.   

Înfundarea nasului

Tusea poate să apară noaptea din cauza nasului înfundat – astfel organismul încearcă să elimine mucoasa din căile respiratorii.

Cum putem scăpa de tusea nocturnă?

Dacă înainte de a merge la culcare vom întreprinde câteva măsuri, tusea va putea fi ținută sub control, mai ales dacă aceasta nu este un simptom al răcelii sau al gripei.

Influența aburului

Un duș fierbinte, o baie înainte de somn, aflarea într-o cameră cu aburi timp de 15 minute pot să ușureze tusea. Mucoasa reprezintă un lichid vâscos, iar aburul ajută la eliminarea lui din căile respiratorii.  

Dar trebuie de știut că acesta nu este de ajutor, ci din contra va spori disconfortul dacă cauza tusei este astmul.

Cum tratăm tusea nocturnă?

Ceaiul cu miere

O ceașcă cu ceai și miere poate fi un adevărat salvator de la tusea de noapte. Orice lichid cald stimulează ruperea sputei din căile respiratorii, iar mierea are mai multe proprietăți – acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, emolientă. 

Poziția în timpul somnului

Poziția din timpul somnului determină apariția tusei. Dacă capul se află mai jos decât restul corpului, lichidul postnazal se scurge și irită gâtul. Puteți plasa perna mai sus sau să puneți ceva sub picioarele patului, pentru a ridica capătul patului.

Aveți grijă de umiditatea aerului

Aerul prea uscat sau prea umed poate provoca tusea. Căpușele de praf și ciupercile de mucegai sunt alergeni care se înmulțesc în aerul umed. Cercetătorii ne îndeamnă să menținem umiditatea în odaie la nivelul de 40-50%.

Aranjați locul pentru somn

Pregătiți câteva variante pentru ameliorarea stării în caz de apariție a tusei. Puteți pregăti un pahar cu apă, suspensie sau pastile pentru tuse sau altceva ce vă ajută de obicei. Dacă nu veți interveni, tusea va continua să irite gâtul, determinând apariția altor probleme.

Lenjeria de pat

Dacă micuțul suferă de tuse nocturne, cauza poate fi alergia la ciupercile de mucegai din lenjeria de pat. Ca să scăpați de ele, spălați zilnic lenjeria la o temperatură înaltă, iar pernele și salteaua acoperiți-le cu o capă de polietilenă. 

Cum tratăm tusea nocturnă?

Apă suficientă

Dați-i copilului suficiente lichide în timpul zilei și după cină – acestea vor face sputa mau umedă și vor facilita eliminarea ei din organism.

Medicamente împotriva tusei

Apelați la un medic pentru a vă oferi un tratament adecvat pentru tratarea tusei. Pot fi medicamente expectorante sau antitusive, dar care pot fi indicate doar de către un medic specialist. 

Sursa