Aftele bucale sunt ulcere recurente mici, bine circumscrise. Ele apar la 25 % din populație cel puțin o dată pe parcursul vieții, la intervale neregulate. Află ce boli se pot ascunde în spatele acestora.

Ulcerele aftoase pot fi extrem de supăratoare deoarece genereză durere în timpul meselor sau chiar la vorbit. Uneori, poate apărea o senzație de arsură locală cu ore sau zile înainte de apariția leziunilor. În general, stomatita aftoasă apare mai frecvent la femei, la categoria de vârstă 10-40 ani.

Medicii sunt de părere că aparițiile aftelor pot fi determinate de o serie largă de factori. Astfel, pot apărea din cauza deficitului de fier, acidului folic şi vitaminei B12. De asemenea, o altă cauză poate fi lipsa vitaminelor B1, B2, B6.

Și traumatismele cronice produse de anumite lucrări dentare care nu se potrivesc, disbioza mucozala orală, medicamentele antiiinflamatorii, drogurile, stresul, anxietatea, gura uscată, infecțiile fungice, alergiile alimentare. Ciocolata, cafeaua, nucile, brânzeturile sunt alți factori ce determină apariția acestora.

Dacă ulcerele aftoase apar la interval de 3 săptămâni, e posibilă infecția cu HIV. De asemenea, infecțiile virale precum herpesvirus, citomegalovirus, Coxsackie, varicela, sifilis sunt de luat în calcul.