Dacă echilibrul bacteriilor bune din vagin este perturbat, acest lucru poate duce la infecții și inflamații. Bacteriile numite lactobacili contribuie la menținerea echilibrului pH-ului vaginului la nivelul său normal scăzut (mai mic de pH 4,5), ceea ce previne și dezvoltarea altor organisme. Dacă pH-ul vaginului crește (devine mai puțin acid), calitatea sau cantitatea de lactobacili poate scădea și alte bacterii se pot înmulți necontrolat. Acest lucru poate duce la infecții cum ar fi vaginoza bacteriană sau aftele, care pot provoca simptome precum mâncărime, iritație și secreții anormale. Pentru a restabili echilibrul florei vaginale, poți încerca următoarele metode de restabilire a florei vaginale.

Evită săpunurile dure

Săpunurile au de obicei un pH ridicat și utilizarea acestora pentru a curăța zona vaginală poate crește pH-ul vaginal. Cel mai bine este să folosești apă caldă și un produs delicat pentru a curăța vulva, cum ar fi gelurile de duș formulate special pentru zona intimă. Acest lucru te va ajuta la menținerea echilibrului florei bacteriene. În mod normal, spălarea o dată-de două ori pe zi a zonei intime este suficientă, dar în timpul menstruației spălarea de mai multe ori este utilă pentru menținerea igienei.

Evită spălăturile vaginale

Vaginul este conceput pentru a se menține curat cu ajutorul secrețiilor naturale, însă unele femei consideră că, pentru menținerea unei igiene corecte, e necesar să facă frecvent spălături vaginale. În realitate, spălăturile vaginale nu sunt necesare, sunt chiar contraindicate, deoarece tulbură echilibrul florei. E bine ca aceste spălături să se facă doar la recomandarea expresă a medicului ginecolog și doar cu produsele indicate de acesta. 

Folosește ovule vaginale

Pentru a menține buna funcționare a mucoasei vaginale și a combate dezechilibrele florei, poți lua în calcul folosirea unor ovule vaginale cu ingrediente precum acid hialuronic, ulei esențial de arbore de ceai, extract de aloe vera, extract de gălbenele. Acestea au și rol hidratant și calmant, menținând umiditatea naturală a vaginului.

Schimbă regulat tampoanele sau absorbantele

Lăsarea unui tampon în vagin pentru prea mult timp poate tulbura echilibrul vaginal. Schimbarea frecventă a tampoanelor și a absorbantelor reduce, de asemenea, riscul de infecții bacteriene, precum și sindromul de șoc toxic.

Nu folosi șervețele parfumate și deodorante

Spălarea cu apă și un săpun blând sau un gel de duș special pentru zona intimă este suficientă pentru menținerea curățeniei și pentru păstrarea echilibrului bacterian. Șervețelele parfumate ar trebui să fie utilizate doar în cazuri rare, când curățarea nu se poate face cu apă și săpun. Dacă te îngrijorează mirosul, e bine să ceri sfatul medicului, pentru că ar putea fi vorba de o infecție care are nevoie de tratament.

Protejează-te în timpul sexului

Utilizarea prezervativului nu numai că ajută la prevenirea sarcinilor neplanificate și a bolilor cu transmitere sexuală, dar poate împiedica materialul seminal și alte fluide să afecteze ecosistemul vaginal.

Administreazp suplimente alimentare cu probiotice

Probioticele ajută la restabilirea nivelului natural de bacterii al organismului. Unele alimente conțin, de asemenea, probiotice (iaurtul, chefirul, varza murată etc.). 

Adoptă o alimentație sănătoasă și fă exerciții fizice

Nu în ultimul rând, sănătatea vaginală are legătură și cu sănătatea generală a unei femei. Ține cont, deci, să ai în alimentație multe legume și fructe și să consumi cu moderație pâine integrală, pește, nuci, carne de la păsări de curte, lactate slabe și ouă și să bei cel puțin 8 pahare cu apă pe zi, în funcție și de cât efort fizic faci. Pentru o stare bună de sănătate, se recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare moderată pentru cel puțin 5 zile pe săptămână. În plus, mersul pe jos frecvent și alergatul ajută podeaua pelvină să se tonifieze.