Un studiu recent, prezentat în Psychology-spot, a demonstrat că inteligența copiilor se moștentește de la mame. În același timp, o altă cercetare făcuta de curând a arătat că și celulita se moștenește de la mamele noastre. Această cercetare spune că aproximativ 40 până la 60% din inteligență este moștenită de la mame deoarece genele de inteligență se găsesc pe cromozomul X.

Dar asta nu este tot! Acțiunea mitocondrială determină energia care face corpul nostru să funcționeze și, de asemenea, aspectul nostru estetic. Mitocondria este esențială în producerea de sânge și hormoni, cum ar fi testosteronul și estrogenul. Atunci când mitocondriile nu funcționează bine, corpul obosește și pot apărea tulburări oxidative. Disfuncțiile mitocondriale sunt responsabile de ceea ce se numește stres oxidativ. Acest stres se termină prin distrugerea moleculelor de către radicalii liberi, determinând îmbătrânirea prematură.

"Pielea depinde foarte mult de bază genetică și procentul mare de statistici arată că aceasta este dată de mamă", spune dr. Cristina Sciales, chirurg și director medical al CS. Dr. Sciales. Deci, este dovedit științific că o putem ține responsabilă de modul în care îmbătrânim.

„Când te îndrăgostești de o fată, uită-te la mama ei pentru a ști cum va fi peste ani”, bunicile îi sfătuiesc adesea pe nepoți.

Există o tendință de moștenire a tipului de corp, a morfologiei mamei. Acestea sunt câteva trăsături fizice care pot fi moștenite:

  • structura de tip triunghi (tors mic, șold larg)
  • textură de triunghi inversat (tors larg și șold mic)
  • acumularea de grăsime în abdomen
  • celulita 
  • vene varicoase și vergeturi
  • corp subțire sau care tinde să se îngrașe
  • musculatura fermă și marcată
  • spate lat

Evident, problemele legate de greutate implică și obiceiurile alimentare ale fiecărei familii. De exemplu, dacă mama sau bunica au sau nu au celulită, aveți o șansă de 50% de a o moșteni, dar dacă adăugați obiceiuri bune la aceasta, este o afecțiune care poate fi ameliorată.

„Moștenirea ne transmite culoarea ochilor, a pielii, a părului, a înălțimii, chiar a tenului fizic”, spune medicul dermatolog Christián Sánchez Saizar.

Tipul nostru de piele joacă un rol decisiv în modul de îmbătrânire: „Pielea foarte albă, de exemplu, știe deja că va trebui să aibă mare grijă de expunerea la soare și că va fi mai predispusă la apariția ridurilor de la o vârstă fragedă. Niciun factor genetic nu este lăsat în afara impactului asupra dermului nostru, iar melanina este una dintre cele mai importante. Fototipul determină modul în care pielea noastră reacționează la agresiunile externe, ceea ce ne poate deteriora suprafața pielii și poate accelera deteriorarea acesteia și apariția semnelor îmbătrânirii. La fel se întâmplă și cu petele sau flacciditatea facială, ridurile. Deși în aceste cazuri, îngrijirile zilnice pe care le desfășurăm influențează și ele, o parte foarte importantă este dată de genetică și dacă, de exemplu, mama noastră este predispusă la riduri sau îmbătrânire prematură, cu siguranță avem acea predispoziție genetică pentru tipul nostru de piele", explică dermatologul.