Astăzi nu doar voi povesti cum să deprindem copilul cu ordinea și curățenia în casă și în afara ei, ci și voi da anumite sfaturi. Este important să știm cum să învățăm copilul să facă curat în așa fel încât procesul să nu semene cu dresajul sau forțarea caracterului și individualității.
Odată cu apariția micuțului, viața se schimbă cardinal. Trezirile în toiul nopții, spălatul, pregătitul felurilor de mâncare diferite pentru fiecare membru al familiei etc. ne ocupă o bună parte din timp și energie, care înainte era folosită pentru curățenie. În această perioadă trebuie să depunem eforturi și mai mari, pentru că dragostea pentru curățenie se deprinde din fragedă copilărie.
Pentru ca să nu ne punem mai târziu întrebări despre cum să deprindem copilul cu ordinea, această problemă trebuie abordată de foarte devreme. Copiii copiază cu plăcere comportamentul părinților și preiau din obiceiurile lor. Dacă fiul sau fiica vor vedea, din primele zile de viață, o casă curată și eforturi din partea părinților de a o păstra astfel, și ei vor proceda în consecință. Dar este important să nu depășim limita. Desigur, dezordinea în casa în care există copii este un fenomen obișnuit, și nu trebuie să facem tragedie din asta, totuși trebuie să ne mișcăm cu pași mici în direcția dorită. Copilul care vede din copilărie în jurul său ordine și curățenie va tinde să facă același lucru.
Am început să-mi învăț micuța ce înseamnă curățenia cam de pe la doi ani și jumătate. Trebuie să reținem niște reguli simple. Nu interziceți copilului să vă ajute, chiar dacă rezultatul muncii seamănă mai degrabă cu haosul, cu dezordinea „artistică”. Când sunt foarte mici, fetițelor le place să-și „ajute” mamele, să șteargă praful, să măture. Să nu uităm că pentru ele este important procesul și contactul cu părinții, și nu rezultatul. Mai bine ștergeți încă o dată praful decât să îi smulgeți din mână cârpa, tăindu-i elanul și dorința de a ajuta.
Nu criticați rezultatele. Micuții nu pot duce la bun sfârșit multe lucruri din cauza vârstei lor fragede. Ei pot să nu înțeleagă foarte bine ce trebuie să facă și cum, fiind necesar ajutorul părinților. Dacă micuțul nu vrea și nu vrea să pună jucăriile la locul lor, trebuie să vă interesați, poate el nu știe cum să facă acest lucru? Nu faceți comparație între copii. Tendința spre curățenie și dorința de a face curat pot depinde de particularitățile psihicului. Un copil face totul „cu viteza sunetului”, în schimb altul își strânge jucăriile încet și foarte concentrat. Copiii sunt diferiți, ei nu sunt obligați să semene între ei.
Ordinea înseamnă comoditate, atunci când fiecare lucru își are locul său, iar procesul de curățenie este mult mai ușor. La fel se întâmplă cu pregătitul pentru plimbare, mai târziu – pentru școală. Pentru ca micuțul să își formeze deprinderi de a păstra curățenia, el trebuie să înțeleagă rostul acesteia. Trebuie să îi explicați și să exemplificați că este mai ușor să găsești jucăria preferată sau caietul, sau alt lucru atunci când acestea sunt la locul lor. Fiecare acțiune trebuie să aibă un scop. Dacă în timpul acestui proces copilul se plictisește, puteți face o pauză și reveni la curățenie după joacă sau somn.
Sistematizarea curățeniei
În orice activitate educațională, cel mai important lucru este să nu depășim limitele. Copilul trebuie să fie în primul rând fericit, iar restul sunt aspecte nesemnificative.