mamaplus

Salata sau fructele mâncate după ora 18:00 nu răcoresc, ci doar îngraşă

-
//
29.07.2022

Majoritatea dintre noi au tendința de a avea pofte de mâncare spre noapte. Acest lucru poate fi în detrimentul menținerii greutății corporale. Este cu siguranță imposibil să adormi cu senzația de foame. Așa că, de multe ori dăm fuga la bucătărie să mâncăm niște fructe la ore târzii. Diabetologul Laura Ene ne sfătuieşte să nu mâncăm fructe dupa ora 18:00, chiar dacă ne dau senzația de răcorire în serile toride de vară.

Medicii spun că trebuie să existe un decalaj adecvat între masa completă și consumul de fructe. Fructele bogate în fibre sunt digerate și mutate în intestin mai repede decât alimentele bogate în proteine și grăsimi. Asta înseamnă că fructele trebuie consumate mult înainte de o masă grea sau puțin după. Un alt punct de reținut despre consumul de fructe noaptea este că vârful de zahăr poate elibera energie care afectează somnul, deoarece corpul tău ar trebui să fie pregătit să se odihnească.

Salată seara?

"Se poate foarte uşor pierde controlul kilogramelor în plus chiar mâncând salată. Nu volumul de salată, ardei, roşii sau castraveți este problema ci cantitatea celorlalte ingrediente. Şi mă refer aici la cel mai periculos dintre toate, deşi cel mai sănătos - uleiul de măsline. Sunt foarte mulți care vin din Grecia cu bidoanele de ulei de măsline extravirgin, direct de la sursă, care din păcate îngraşă la fel de mult ca untura de porc. Şi tocmai pentru că îngraşă atât de mult, la o salată ar trebui pusă maxim o lingură de ulei, nu turnat din preaplin.

Trebuie să avem grijă la brânză, la măsline, pentru că şi acestea sunt bogate în calorii. Brânzeturile conțin grăsimi saturate care pot creşte colesterolul, măslinele conțin grăsimi de calitate, dar tot grăsimi se numesc şi ne pot îngrăşa. Şi iată cum poți lua în greutate de la o salată cu brânză şi roşii!" avertizează dr. Laura Ene.

Regula orei 18:00

"Există această regulă a orei 18:00 care spune - ”Nu mânca fructe după această oră!". Nu mâncați nici măcar pepene după ora 18:00! Nu spun să nu mâncați o bucățică. Dar nu un kilogram de pepene, seara, pentru că are zahăr şi ştim cu toții că zahărul în exces în corpul nostru, necheltuit sub formă de mişcare,  se depune până a doua zi de dimineață sub formă de grăsime pe ficat şi aşa apare steatoza hepatică. În plus de asta, excesul de fructoză din fructe poate să se metabolizeze, într-un final, într-un exces de acid uric în corp şi putem să avem probleme cu hiperuricemia, chiar cu guta. Aşadar, atenție la cantitatea de fructe pe care o consumăm!" mai spune diabetologul Laura Ene.