Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, adulții trebuie să consume mai puțin de 3 grame de sare pe zi (aproximativ o linguriță de ceai). În Moldova, potrivit ultimelor date prezentate de oficiali, jumătate din populație suferă de tensiune arterială crescută, cauzată de consumul excesiv de sare. Ce-i de făcut în așa situație și cum putem reduce consumul de sare?
Daunele sării încep de la consumul ridicat, ceea ce cauzează hipertensiune arterială. Aceasta poate duce la insult cerebral sau infarct miocardic, anevrism, insuficiență cardiacă, boli renale, pietre la rinichi, probleme cardiovasculare în cazul persoanelor cu diabet.
Sarea de bucătărie nu e un dușman în casa voastră – adevăratul pericol vine de la produsele cu un conținut de sare surprinzător de mare. Aici vă vom prezenta câteva dintre alimentele cu cea mai mare cantitare de acest condiment controversat. Cu siguranță veți fi surprinși!
Alimente cu conținut ridicat de sare
Sucul de legume. Sucul de roșii poate oferi o doză de vitamine echivalentă cu cea a două legume, însă, din păcate, conține o cantitate mare de sare. Un pahar de suc de legume poate conține 479 mg de sare, care este o pătrime din necesarul zilnic de sare recomandat…
Sfat: Citiți ambalajul sucurilor pe care le alegeți și optați pentru cele cu un nivel scăzut de clorură de sodiu.
Conserve de legume. Deseori recurgem la legumele din conserve (în special porumb, mazăre, roșii), pentru a pregăti mai rapid o cină sănătoasă, însă omitem faptul că conservele conțin aproape întotdeauna cantități imense de coservanți și sare. O conservă mică de porumb poate conține până la 700 mg de sare.
Sfat: Spălați legumele din conserve pentru a scăpa de partea sărată sau alegeți conserve fără sare. Legumele congelate sunt și ele un înlocuitor bun cu un nivel scăzut de sare.
Sos pentru paste. O jumătate de borcan de sosuri pregătite pentru paste conține 500 mg de sare, iar cu ajutorul lui este dificil să condimentăm cina unei întregi familii.
Sfat: Încercați să pregătiți sosurile pentru paste în condiții de casă – doar asfel dețineți controlul asupra cantității de sare în mod complet, și e chiar mai delicios decât cel cumpărat.
Nuci și alune. Gândiți-vă bine data viitoare când alegeți nuci sau alune pentru gustarea de după-amiază! 30 g mix de alune cu sare conțin 192 miligrame de sare.
Sfat: Optați pentru nucile și alunele crude, așa cum ele nu conțin sare.
Cum să reducem consumul de sare
– Atunci când este posibil, utilizați suc de lămâie la pregătirea mâncării – acesta are proprietatea de a crea senzația de „sărat“.
– Folosiți diverse mirodenii pentru a condimenta mâncarea.
– Nu uitați că sarea e prezentă în toate produsele pregătite sau procesate pe care le consumați.
– Evitați produsele exagerat de sărate precum popcornul, chips-urile, sticks-urile, crackerii, pizza, murăturile etc.
– Evitați prăjelile – aproape întotdeauna sunt exagerat de sărate.
– Utilizați sarea ce conține potasiu.
– Învățați să iubiți alimente mai puțin sărate. Dacă reducem consumul de sare din mâncărurile pregătite de noi, ne putem obișnui fără efort cu mâncarea mai puțin sărată în decurs de 2-3 luni.
Sursa