Consumați mai multă sare zilnic, pe timpul verii, ne spun medicii cardiologi. Prin transpirație abundentă, nivelul de sodiu din sânge poate scădea sub pragul acceptat. În sânge, valoarea normală a sodiului variază între 137 şi 145. Sodiul se pierde uşor, din fluxul sanguin, prin vărsături şi prin scaune diareice. Dar şi prin tratamentul cu diuretice, recomandat în special în hipertensiune. Vara însă vorbim despre pierderi mari prin transpirație.
”Când sodiul scade sub 130, devii un pic mai amețit, nu-ți dai seama, poate fi şi tensiunea mai mică, dar dacă sodiul e mai mic de 120, începi să verşi pentru că se modifică celule din cap, adică edem cerebral. Noi când vedem pacienți mai amețiți sau uşor confuzi facem de rutină această determinare de sodiu”, explică Elisabeta Badila, medic primar cardiolog.
O persoană sănătoasă poate să îşi mărească consumul de sare zilnic, fără probleme, pe timpul verii. Se acceptă mai mult de 5 grame pe zi, adică peste o linguriță de sare pe zi.
”Un individ tânăr transpiră foarte mult evident şi îşi poate permite să mănânce un pic mai multă sare, dar un pacient cu probleme cardiace, renale sau hepatice trebuie să îşi modereze aportul de sare„ a mai adăugat specialista.
De fapt, dacă aveți probleme cardiace, renale, hepatice e obligatoriu să vă întrebați medicul cîtă sare vă e permisă vara. De asemenea, orice boală de tiroidă are nevoie de acordul endocrinologului în privința aportului zilnic de sare. Aceasta deoarece sarea de masă conține iod.
”Tiroida funcționează cu iod, iodul e materia primă şi combustibilul. Avem nevoie de miminin 60 de micrograme de de iod pe zi. Dacă tiroida e bombardată cu iod, nu mai produce hormoni tidoidieni e ca un mecanism de apărare”, afirmă Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Asta înseamnă că, dacă într-o zi aportul de sare iodata e mare, tiroida unui om perfect sănătos nu mai funcționează. Îşi revine însă în câteva zile. Dacă aveți orice boală de tiroidă, sarea iodată consumată fără rație va amplifica problemele de sănătate.