mamaplus

Laptele nepasteurizat și expirat nu trebuie aruncat. Este bun pentru piele și pentru plante

0
//
10.06.2021

Se mai întâmplă să uităm pachetul cu lapte în frigider pentru câteva zile în plus față de data la care expiră termenul de valabilitate. Și atunci, primul gând pe care îl avem este să aruncăm imediat acel lapte. Dacă este vorba despre laptele pausturizat, ar fi unica soluție, însă dacă vorbim despre laptele nepasteurizat să știi că poți să-l folosești în mai multe moduri chiar și după ce expiră.

 • Laptele nepasteurizat și expirat poate fi folosit pentru diverse prăjituri. Chiar dacă gustul ușor acru este dezgustător, dacă adaugi lapte expirat în compoziția unor prăjituri, gustul va dispărea. Poți folosi laptele „stricat” la clătite, croissant, biscuiți, banana bread etc.
   
 • Adaugă-l în tocănițe, ciorbe sau sosuri. Laptele va îngroșa compoziția, fără să îi schimbe în rău gustul. De asemenea, poate fi adăugat în compoziția dressingurilor pentru salată.
   
 • Folosește-l ca marinadă. Laptele conține acid lactic, care frăgezește excelent carnea. Înainte de a o găti, ține bucata de carne în lapte timp de minimum o oră. Poți adăuga lapte și în compoziția clasică de marinadă.
   
 • Fă brânză din laptele expirat. Rețeta e foarte simplă.

Ingrediente: 1 litru de lapte (poate fi și lapte proaspăt, dar aici vorbim despre laptele „expirat”), 2-3 lingurițe de oțet, 1 linguriță de sare, 1 lingură de smântână.

Preparare: pune laptele într-o oală și las-o la foc mediu. Când laptele ajunge la aproximativ 90 de grade Celsius (este util un termometru), ia oala de pe foc și adaugă oțetul. Amestecă ușor până se „brânzește”. Dacă vezi că nu se separă, mai adaugă puțin oțet sau o lingură de suc de lămâie. Pune compoziția într-un tifon și stoarce foarte bine. Toarnă brânza într-un castron, zdrobește-o cu furculița până obții textura dorită, apoi adaugă sarea și smântâna. Amestecă din nou ușor și depoziteaz-o la frigider, într-un vas cu capac. Brânza se menține la frigider aproximativ 7 zile.

 • Spală-te pe față cu lapte. Acidul lactic îi oferă pielii tale luminozitate și catifelare. Amestecă lapte cu puțină apă și aplică pe față cu o dischetă demachiantă. Mirosul de acru dispare atunci când îți clătești fața cu apă curată. Poți folosi laptele expirat și în apa în care îți faci baie. Pune 500 de mililitri de lapte în apă, plus 2-3 picături de ulei esențial, iar pielea ta se va simți regește.
   
 • Laptele expirat, bun pentru plante. Chiar dacă ție nu îți place gustul de lapte acru, plantele adoră acest lichid. Amestecă lapte cu apă și folosește lichidul pentru a uda plantele de apartament sau roșiile. Calciul din lapte este extrem de benefic pentru rădăcinile plantelor.