Chiar dacă majoritatea părinților se străduie să nu le dea copiilor înghețată, de frica intoleranței sau a excesului de zahăr, se pare că nutriționiștii sunt de o altă părere. Specialiștii susțin că micuților nu trebuie să li se interzică acest răsfăț dulce, care, dacă e preparat din materii prime de calitate, are multe proprietăți nutritive şi e hidratant.
“E de preferat ca înghețata care îi este oferită copilului să fie cumpărată din locuri speciale (gelaterii) sau magazine care o comercializează ambalată şi în condiții optime de temperatură şi igienă, sau, ideal, să fie preparată în casă”, susține nutriționista Lygia Alexandrescu.
Din păcate, în înghețata produsă industrial prezența aditivilor este o realitate. Astfel, acest preparat nu le este recomandat copiilor sub 3 ani. Fiind un produs bogat în glucide şi grăsimi saturate, înghețata se poate mânca în cantități de 80-100 g pe zi, de 2-3 ori pe săptămână şi mai ales în zilele în care copilul petrece mult timp la joacă în parc, la piscină sau pe bicicletă.
Înghețata se va consuma într-o formă cât mai lichidă, pentru a evita inflamarea laringelui, a amigdalelor şi indigestia. În cazul copiilor de până la un an, înghețata este un aliment interzis, pentru că micuții pot avea probleme cu stomacul.