mamaplus

De ce portocalele sunt recomandate în sezonul rece

-
//
03.11.2020

Portocale zemoase, parfumate și pline de vitamine – consumă-le zilnic, pentru că au numeroase beneficii pentru întreg organismul. Sărace în calorii, dar pline de nutrienți, portocalele contribuie la întărirea sistemului imunitar şi previn apariția ridurilor. O singură portocală are în compoziție nu mai puțin de 170 de substanțe fitochimice şi peste 60 de flavonoide, compuşi despre care studiile afirmă că au reale efecte antiinflamatoare şi antioxidante.

Află care sunt principalele beneficii ale consumului de portocale asupra sănătății şi frumuseții, valorile lor nutriționale şi categoriile de persoane care ar trebui să le evite!

Beneficii pentru sănătate

Reglează tensiunea arterială şi scad riscul de boli cardiovasculare

Potrivit American Heart Association, consumul zilnic de citrice, cum sunt portocalele, grapefruitul, mandarinele, clementinele etc., poate reduce cu 20% riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor.

Este bine cunoscut faptul că reducerea cantității de sare ajută la reglarea tensiunii arteriale, însă ceea ce mulți oameni nu ştiu este că aportul crescut de potasiu poate avea acelaşi efect benefic. Totodată, nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze. Statisticile arată că mai puțin de 2% din populația adultă respectă recomandarea de a consuma cel puțin 4700 mg de potasiu zilnic.

Posibile efecte anticancerigene

Un studiu publicat în revista ştiințifică American Journal of Epidemiology concluzionează că un consum regulat de banane, portocale şi suc de portocale în primii doi ani de viață poate scădea riscul de apariție a leucemiei.

Fiind o sursă bogată în vitamina C, un puternic antioxidant, portocalele ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conținutul crescut de fibre din portocale este benefic şi în prevenirea cancerului colorectal.

Mențin inima sănătoasă

Fibrele, potasiul, vitamina C şi colina din compoziția portocalelor sunt substanțe care contribuie la menținerea stării generale de sănătate, dar în special a sănătății inimii.

Potrivit unei cercetări, subiecții care au consumat peste 4000 mg de potasiu zilnic au prezentat un risc cu 50% mai redus de a face boli de inimă. Totodată, aportul considerabil de potasiu previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, menține sănătatea oaselor şi reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Beneficiile portocalelor pentru frumusețe

Simulează producția de colagen

Conținutul crescut de vitamina C din portocale protejează pielea de efectul nociv al razelor soarelui şi al poluării, previne apariția ridurilor şi îmbunătățeşte textura pielii. Acest antioxidant joacă un rol esențial în formarea colagenului, cel care asigură elasticitate pielii.

Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul de colagen din țesuturi scade, motiv pentru care pielea se usucă şi apar ridurile. Din acest motiv, este important să mănânci zilnic o portocală, bogată în acid citric şi vitamina C, un duo imbatabil împotriva îmbătrânirii pielii.

Previn apariția acneei

Portocalele sunt fructe bogate în vitamina A, care previne răspândirea bacteriilor şi virusurilor în organism. De asemenea, această vitamină este des utilizată ca ingredient de bază în produsele cosmetice antiacneice, deoarece reduce inflamația şi, astfel, îmbunătățeşte aspectul pielii.

Totodată, acidul citric are puternice efecte exfoliante, înlăturând cu succes celulele moarte de la suprafața pielii şi micşorând porii, prevenind astfel apariția acneei.

Hidratează în profunzime pielea

Acidul citric este un compus-cheie în ameliorarea aspectului ridurilor şi catifelarea pielii. Se găseşte în toate citricele şi este utilizat inclusiv în produsele cosmetice exfoliante, deoarece curăță bine, dar hidratează în acelaşi timp pielea.

Previn îmbătrânirea prematură a pielii

Datorită antioxidanților din compoziție, portocalele te protejează de efectul nociv al soarelui, protejându-ți pielea de diverse probleme şi prevenind totodată cancerul de piele. Potrivit medicilor de la Universitatea din Maryland, expunerea prelungită la soare poate reduce nivelul de vitamina A din organism, ceea ce poate duce la leziuni dermatologice.

Câte calorii are o portocală

O portocală de mărime medie (apriximativ 150 de grame) conține 80 de calorii, 250 miligrame de potasiu, 19 grame de carbohidrați şi 1 gram de proteine.

O singură portocală îți asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C, 2% din necesarul de vitamina A şi 6% din necesarul de calciu.

Portocalele sunt bogate în tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folați, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu şi cupru. De asemenea, portocalele au în compoziție antioxidanți puternici şi benefici pentru vedere, precum colina, zeaxantina şi carotenoizii (care au şi efecte anticancerigene, în special împotriva cancerului de prostată).

Contraindicații

Persoanele care urmează tratament cu betablocante, medicamente indicate în cazul bolilor de inimă, trebuie să consume cu moderație citrice, deoarece pot manifesta o creştere a nivelului de potasiu în sânge.

Aceeaşi atenționare este valabilă şi în cazul suferinzilor de boli renale, deoarece rinichii nu pot înlătura corespunzător excesul de potasiu, ceea ce poate duce la complicații severe.

De asemenea, consumul de portocale este contraindicat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, deoarece poate înrăutăți simptome precum arsurile la stomac şi regurgitația.

Află AICI dacă este bine să mănânci portocale în timpul sarcinii.