mamaplus

De ce ar trebui să incluzi și carbohidrații în alimentația copilului tău

-
//
14.04.2021

În ultima vreme a devenit o modă printre mame să aleagă produse degresate și să respingă categoric carbohidrații. Medicii pediatri avertizează însă că nu este cea mai înțeleaptă decizie şi că cei mici au nevoie de carbohidrați în dieta lor. Evident, se referă la carbohidrații buni, complecşi, nu cei simpli, proveniți din zahăr.

Pentru copii există mereu tentația sucurilor carbogazoase, a dulciurilor, a gustărilor rapide (ciocolată, biscuiți, croissant, napolitane). Însă zahărul este un aliment total lipsit de substanțe nutritive esențiale, iar această energie pe care le-o oferă este de scurtă durată şi va fi urmată de o scădere bruscă a glicemiei, iar în final, aduce prejudicii. De aceste glucide trebuie feriți, nu de carbohidrații buni, potrivit specialiştilor în nutriție.

Copiii au nevoie de carbohidrați în procesul de creştere, deoarece aceştia "alimentează": muşchii şi creierul. De fapt, 50-60% din caloriile consumate de copiii cu vârsta peste 2 ani ar trebui să provină din carbohidrați buni. Glucidele complexe, cu eliberare lentă, păstrează mai mult timp senzația de sațietate. Ele se întâlnesc în cereale integrale, linte, fasole, năut, mazăre, quinoa, hrişcă, orez brun, nuci, alune, migdale. Sunt bogate în fibre, sunt digerate mai lent şi oferă organismului vitamine şi minerale. 

Eliminarea unor tipuri de carbohidrați din dieta unui copil poate fi pozitivă: pâinea albă, produsele de patiserie, sucurile, dulciurile procesate trebuie excluse sau limitate. Însă eliminrea tuturor carbohidraților ar trebui să fie interzisă, susține membrii Academiei de Americane de Nutriție.