mamaplus

Cum să adaugi mierea în ceai fără ca aceasta să devină toxică

-
//
22.06.2020

Mierea de albine este cel mai apreciat produs apicol, fiind nu numai un excelent aliment furnizor de energie, dar și un veritabil medicament natural. Se pare însă că în ultima vreme, tot mai mulți oameni cred că mierea încălzită devine toxică. Acest lucru este adevărat, însă în anumite condiții, este posibil totuși ca ceaiul să fie consumat cu miere fără nicio problemă. Vezi în continuare care ar fi principalul secret.

În compoziția mierii predomină apa și substanțele zaharoase, în proporție de 99% și un rest de 1% substanțe nezaharoase. Cum apa caldă nu poate să fie considerată toxică, rezultă că definitorii pentru calitățile mierii sunt substanțele zaharoase care o compun: fructoza, glucoza, sucroza.

Cel mai bun răspuns la nedumerirea noastră ni-l oferă Ross Conrad, autor al cărții Natural Beekeeping: Organic Approaches to Modern Apiculture. Acesta afirmă că prelucrarea termică distruge enzimele, iar asta înseamnă că de fiecare dată când încălzim mierea, enzimele se distrug, ceea ce reduce foarte mult calitățile ei curative.

Mierea crudă și proaspătă are proprietăți antibacteriene și antifungice incredibile, însă în timpul încălzirii creste cantitatea de HMF (hidroximetilfuralrol, un compus organic ce apare în urma deshidratării unor anumite tipuri de zaharuri), dar nu atât de mult încât să fie toxică.

Astfel, dacă vrei ca toate calitățile mierii să se regăsească în ceaiul tău, nu adăuga mierea decât dacă temperatura acestuia nu depășește 40 de grade Celsius. Cantitatea de HMF este atât de mică în mierea încălzită încât nici măcar în acest caz nu atinge valorile de (4omg/kg) prevăzute în Codex Alimentarius.