mamaplus

Cum recunoști înghețata toxică din comerț?

-
//
15.06.2020

Înghețata este un desert foarte popular în perioada sezonului estival. Cu un gust dulce și extrem de răcoritoare, este căutată în special vara, când temperaturile ating valori greu de suportat. De asemenea, înghețata poate deveni și un ingredient ce poate sta la baza altor deserturi delicioase. Ceea ce mulți nu stiu este faptul că multe dintre sortimentele de înghețată care se găsesc pe piață sunt un adevărat pericol pentru sănătate datorită compoziției plină de chimicale și de aditivi. Iată cum poți să îți dai seama dacă înghețata pe care o mănânci este toxică sau nu.

Când cumperi o înghețată, fii foarte atent la nivelul de zahăr din compoziție; multe sortimente au peste 30 de grame de zahăr, în condițiile în care doza zilnică recomandată nu ar trebui să depășească 25 de grame. Înghețata devine astfel o adevărată bombă calorică și poate duce în timp la apariția unor boli precum diabetul sau obezitatea.

Atenție și la înghețata toxică ce conține înlocuitori de zahăr: dextroză, fructoză, siropul de porumb sau malitolul, care se folosesc în general în locul zahărului, pot avea efecte mult mai nocive asupra organismului uman.

Mare atenție la topping

Un alt semn care îți arată că înghețata pe care urmează să o cumperi este toxică este siropul care se pune deasupra, pe post de topping. Acesta conține o cantitate foarte mare de amidon modificat, element pe care organismul uman nu îl poate procesa.

Ingerarea de amidon modificat pe perioade lungi poate duce la apariția mai multor afecțiuni, printre care tulburări hormonale, obezitate, ateroscleroză, diabet și tulburări de tranzit intestinal.

Fără uleiuri hidrogenate!

Atunci când cumpărați o înghețată verificați pe etichetă dacă în compoziție se regăsesc și grăsimi modificate. Acestea sunt de regulă obținute din uleiuri vegetale hidrogenate și sunt cele care împiedică separarea elementelor din care este făcută înghețata. Grăsimile de acest gen se depun în timp pe artere și pot provoca boli ale sistemului cardiovascular. Nu în ultimul rând, aceste grăsimi pot masca și lipsa laptelui din conținutul unei înghețate. Laptele ar trebui să fie în mod normal un ingredient de bază în prepararea oricărei înghețate.

Un alt element la care trebuie să fii atent atunci când cumperi o înghețată din magazin este prezența agenților de îngroșare din compoziție. Evită să cumperi înghețate care au caragenan (E408); acesta este un element extrem de toxic pentru organism, în special pentru ficat și rinichi, și poate duce la apariția cancerului de colon. Optează pentru înghețatele care folosesc guma guar (E412) sau agar (E406) ca agent de îngroșare; aceste elemente nu sunt toxice și au chiar un efect detoxifiant.

Un alt element la care trebuie să fii atent atunci când cumperi o înghețată este colorantul folosit. Ca o regulă generală, cu cât o înghețată este mai colorată și arată mai bine, cu atât este mai toxică pentru organism.

Evită pe cât posibil să cumperi înghețate care au în compoziție rubiniu sau azorubina (E122), indigo sau indigotin (E132), galben viu sau tartrazina (E102). Problemele de sănătate care pot fi provocate de aceste substanțe sunt astm, hipertensiune, apariția tumorilor, creșterea sensibilității alergice sau cancer.

Ce înghețată este bună de mâncat?

Ca o regulă generală, evită să cumperi înghețate care au culori aprinse și sunt însoțite de toppinguri. Alege înghețatele "proaspete", neambalate, acestea conțin mai putini conservanți și mai puțin lapte praf sau grăsimi procesate. De asemenea, alege înghețatele care au cât mai puține E-uri în compoziție; o înghețată cu 2 E-uri, spre exemplu, este relativ sănătoasă.

Dacă vrei să nu riști deloc, poți prepara o înghețată 100% sănătoasă în casă, folosind ingrediente naturale.