Pentru a prepara maia naturală aveți nevoie de următoarele ingrediente și ustensile: un cântar de bucătărie, un bol de sticlă sau porțelan, o lingură de metal, un borcan de sticlă cu capac (800 de grame), făină integrală, apă plată.
Începeți prin a pune în vasul de sticlă 100 de grame de făină cu 100 de grame de apă. Amestecați foarte foarte bine, după care puneți conținutul într-un borcan. Puneți capacul peste borcan însă nu-l răsuciți, pentru a lăsa compoziția să respire. Așezați borcanul într-un loc ferit de curenți, la o temperatură de aproximativ 21 - 24 de grade Celsius.
După 6 ore veți observa că maiaua și-a dublat din nou volumul. După alte 6 ore este timpul să opriți 60 de grame de cultură și să adăugați peste ea 60 de grame de apă și 60 de grame de făină. Amestecați din nou foarte bine și lăsați cultura în borcan, acoperită cu capacul.
Ulterior, după alte 12 ore, separați din nou 60 de grame de cultură, peste care adăugați 60 de grame de făină și 60 de grame de apă. Repetați procedeul de 2 ori pe zi, la interval de 12 ore, timp de alte 6 zile.
În a 10-a zi maiaua naturală este gata. Veți recunoaște acest lucru după culoarea ei, de un alb imaculat, și după textura aerată și spumoasă atât la interior, cât și la suprafață. O puteți folosi acum pe post de drojdie pentru a prepara pâine sau cozonaci gustoși.
Beneficiile aduse organismului de maiaua naturală
Maiaua naturală are o mulțime de beneficii pentru organismul uman, beneficii care nu pot fi ignorate. Spre deosebire de pâinea preparată cu drojdie clasică, pâinea cu maia nu îngrașă.
Maia are o mulțime de beneficii pentru sistemul digestiv și protejează flora intestinală. În plus, pâinea cu maia nu balonează și nu provoacă alergii.
Pâinea cu maia are o aromă și o textură net superioare pâinilor făcute cu drojdie din comerț, exteriorul fiind crocant iar interiorul fiind moale și aerat. Pâinea cu maia are și un termen de valabilitate mai mare și rezistă bine în timp, fără a se usca.
Foarte important: pâinea cu maia poate fi consumată fără grijă de persoanele diabetice, deoarece are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie clasică. Pâinea cu maia este indicată și celor care au intoleranță la gluten, deoarece maia dezactivează parțial sau chiar total proteinele din gluten.
Nu în ultimul rând, maiaua naturală neutralizează acidul fitic care se găsește în cereale; acest compus împiedică absorbția mineralelor de organism.
Ingredientele de care aveți nevoie ca să faceți pâine cu maia
Pentru o pâine cu maia aveți nevoie de următoarele ingrediente și cantități: 150 de grame de maia, 300 de grame de apă, 370 de grame de făină integrală, 5 grame de sare.