mamaplus

Conopida poate fi periculoasă pentru o anumită categorie de persoane

0
//
13.10.2021

Conopida este o sursă de fibre care ajută la digestie şi elimină toxinelor din organism, însă specialiștii avertizează că nu poate fi consumată de oricine. Persoanele cu probleme renale trebuie să evite această legumă. Conopida poate provoca reacții adverse cum ar fi alergii, pietre la rinichi şi exces de gaz, fiind indicat consumul exagerat.  

„Conopida este contraindicată persoanelor care suferă de enterocolită acută, ulcere gastrice sau intestinale, spasme intestinale, boli care se dezvoltă pe fondul excesului de aciditate al sucului gastric. Atunci când se utilizează acest produs, țesuturile epiteliale ale tractului gastro-intestinal sunt iritate, durerea creşte, starea generală a pacientului se înrăutățeşte. 

Conopida conține purine care pot provoca diverse probleme de sănătate dacă sunt consumate în exces. Purinele se descompun pentru a forma acid uric şi aportul excesiv de alimente bogate în purine poate duce la acumularea de acid uric în organism. Acesta poate cazua diverse afcețiuni precum pietrele la rinichi şi guta”, explică specialiştii în nutriție.  

Leguma mai conține Omega 3 şi vitamina K şi este o sursă bogată de proteine, fosfor şi potasiu. Pentru că în conținut are vitamina C şi mangan, acest lucru o face un puternic antioxidant. Conopida mai conține şi carotene, precum beta-caroten şi fitonutrienți, precum acidul cafeic. Este un antioxidant excelent, iar dacă se consumă conopidă în mod regulat scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer.  

Cum să alegem corect conopida?

“Când cumpărați o căpățână de conopidă, fiți atenți ca aceasta să fie tare şi să nu aibă pete galbene sau maro, iar dacă este acoperită cu frunze verzi înseamnă că este foarte proaspătă şi deci, numai bună de consumat”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.  

Conopida conține substanțe importante pentru ficat, pentru a-l ajuta să elimine toxinele din organism. Prezența substanțelor ca sulforafan şi izotiocianat, mult mai bogate la conopidă decât la alte legume surori, gen varza sau broccoli, cu până la 70%, asigură un proces de detoxificare a ficatului şi a întregului organism.

Conopida are câteva proprietăți care pot ajuta la scăderea în greutate. În primul rând, are un aport scăzut de calorii. De asemenea, este o sursă de fibre, aşadar ajută la reducerea numărului de calorii, un factor important în controlul greutății.  

De asemenea, consumul de conopidă regulat este asociat cu scăderea riscului de inflamare în boli ca artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer. Recent, s-a descoperit în conopidă substanța numită I3C, care este un antiinflamator care operează la nivel genetic, putând preveni declanşarea inflamației la un stadiu destul de timpuriu. Vitamina K şi Omega 3 ajută în prevenirea inflamațiilor cronice care pot duce la boli ca artrita.