Tiroida este glanda care reglează viteza metabolismului, elimină toxinele prin respirație și controlul digestiei. Poate că uneori dieta și sportul par să nu-și facă efectul și s-ar putea să te întrebi ce poți să faci ca să rezolvi problema. O alimentație echilibrată și adecvată cauzei tale s-ar putea să îți fie de un real ajutor. O tiroidă hiperactivă sau dezechilibrată va afecta mai multe funcții ale corpului, iar luarea în greutate este doar una dintre ele.
Cea mai întâlnită afecțiune este hipotiroidismul, care apare pe fondul unei activități scăzute a tiroidei. Aceste persoane pot să se îngrașe, să sufere de obosoeala, piele uscate și dificultăți în a se concentra.
Tratamentul clasic include medicație, operație, etc. Totuși, de multe ori aceste tratamente sunt inadecvate și pot da peste cap tiroida și nu doar! Tocmai de aceea îți prezentăm în continuare câteva soluții alimentare.
Ce să nu mănânci prea des când ai probleme cu tiroida?
Gluten. Este o proteină care se conține de cereale și va afecta intens structura tiroidei, în special în cazurile menționate mai sus. Așa că evită grâul, ovăzul, pâinea și paștele (din fericire există și fără gluten). Din fericire, făina de cocos, fasole, năut, quinoa sau cânepa sunt înlocuitori excelenți. S-ar putea să nu îți placă, în special la început, dar odată ce vei testa de mai multe ori nici nu vei mai simți diferența.
Soia. Aceste produse, ideale penru vegani și flexitarieni, pot înlocui cu succes carnea și lactatele. Soia nu este mereu recomandată celor care au probleme cu tiroida, așa că ar trebui să urmărești în ce mod te afectează. Din fericire, în ziua de astăzi există multe alternative pentru aproape orice aliment.
Cofeina. Ne pare rău să-ți dăm această veste tristă, dar în cazul tău nu este recomandată. Cofeina are rolul de a elimina antioxidanții, dar dacă ai probleme cu tiroida, s-ar putea să experimentezi stări neplăcute. De exemplu, cofeina poate afecta (în aceste situații) nivelul glicemiei, cortizolului și chiar capacitatea sistemului imunitar.
Nu neglija aceste sfaturi și adresează-te medicului tău pentru a te ghida spre o dietă optimă.
Lactate. Nu sunt recomandate, în special dacă suferi de hipotiroidism sau alte afecțiuni similare. Cel mai indicat ar fi să treci la “lactatele” de origine vegetală. Iaurt sau lapte vegetal de migdale, caju sau cocos.
Produse cu zahăr rafinat. Mâncărurile care conțin zahăr afectează nivelul insulinei și tiroida, în cele din urmă. Cel mai bine ar fi să treci la mici doze de sirop de arțar sau miere, în schimb.
Broccoli, kale, porumbul și cartofii dulci ar trebui consumați cu moderație. Au în compoziție goitrogeni, hormoni care se regăsesc în aceste legume și pot interfera cu glanda tiroidă. Evident, nu înseamnă că trebuie să le eviți de tot, mai ales că broccoli și kale abundă în antioxidanți.