În jurul acestui subiect ”roiesc” mai multe opinii: unii zic că mămăliga ar fi mai bună decât pâinea, pentru că nu conține gluten. Alții, dimpotrivă, susțin că pâinea nu are nicio treabă cu kilogramele în plus, doar dacă nu are la bază faina albă. Până la urmă, nutriționista Mihaela Bilic vine să facă un pic de lumină pe marginea acestui subiect și are câteva recomandări importante.
”Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?
Pentru că tot e la modă alimentația fără gluten vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca și faină, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie și fermentează, mămăliga nu balonează. În plus nu conține gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane.
Puțini știu însă că boabele de porumb ascund mulți carotenoizi, din care se sintetizează vitamina A. Astfel, mămăliga face bine la piele și la vedere, iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.”, susține nutriționista Mihaela Bilic.
Specialista avertizează totuși că numărul de calorii dintr-o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80 calorii.
”Trebuie să știți că mămăliga îngrașă, dar este o alternativă sănătoasă la pâine și ne scapă de balonări. De îngrășat, îngrașă la fel", a explicat Mihaela Bilic.