mamaplus

Ce gustări să-i dai copilului la școală

-
//
29.01.2021

Pentru a crește sănătos, copilul tău are nevoie de o alimentație diversă și echilibrată. Adesea se întâmplă ca prânzul de la școală să nu-i fie suficient sau să nu fie pe placul copiilor, așa că o gustare la pachet nu poate fi decât binevenită, mai ales acum, pe timp de pandemie, când respectarea normelor de igientă este extrem de importantă.

Pachețelul pentru şcoală sau grădiniță trebuie să îndeplinească 5 reguli: să fie sănătos, proaspăt, hrănitor, rezistent la temperaturi crescute şi să nu fie niciodată la fel. Chiar dacă nu pare complicat, nu e nici foarte simplu să îndeplinești aceste condiții, iar mămicile fiind adesea în pană de idei, ajung să le dea copiilor bani ca micuții să-și cumpere ceva de la magazin. Nu e o idee rea, dar de cele mai multe ori, copiii aleg aleminte care nu sunt nici pe departe sănătoase.

Iată 3 idei de pachețel sănătos pentru copilul tău de la doamna doctor Luminița Florea, medic specialist diabet zaharat, nutriție şi boli metabolice 

Pentru a întruni cele 5 reguli de bază precizate la început, putem alege între:

Sandviş cu carne, ouă, brânzeturi şi legume
„O sursă importantă de glucide cu eliberare lentă, deci aducătoare de energie, este pâinea, care trebuie să conțină neapărat fibre sau semințe.”

Medicul recomandă să evităm totuși pânea albă, care poate crește cantitatea de zahăr în sînge și să optăm, în schimb, pentru pânea de secară sau pânea din cereale integrale.

„Este exclusă pâinea din făină albă! La aceasta se adaugă o sursă bună de proteine, cum este carnea la cuptor, peştele, pateul de ficat făcut în casă, brânza de vaci sau telemeaua uşor desărată, dar şi ouăle, sub forma omletei sau a ochiurilor.”

Doamna Florea ne atenționează să nu adăugăm caşcaval sau brânză topită și nici mezeluri procesate, pentru că acestea nu sunt deloc sănătoase.

„Ideal la această asociere ar fi un adaos de legume, surse prețioase de fibre, minerale şi vitamine. Importantă este şi dimensiunea sandvişului. Se foloseşte doar o felie de pâine, nu două, iar totalul caloriilor unui astfel de sandviş nu trebuie să depăşească 200 calorii.”, spune specialistul.
 

mamaplus

Iaurt cu fructe proaspete
Această variantă nu are cum să dea greș pentru că aproape toți copiii adoră iaurtul. Să nu-i dai însă iaurt din comerț, pentru că cel mai probabil, conține pentru că au un adaos mare de zahăr, aditivi şi conservanți care anulează beneficiile fructelor.
„Este o combinație specială între o proteină animală pe placul copiilor – iaurtul (sana, chefir, lapte bătut) -şi glucidele dulci din fructe.”, afirmă doamna doctor.
 

mamaplus

Mix de fructe uscate cu fructe proaspete
Indiferent de anotimp, fructele sunt mereu o gustare delicioasă, care ne satisface, pede o parte, pofta de dulce, iar pe de altă parte, ne asigură doza necesară de vitamine.

„Fructele oleaginoase de tipul nucilor, alunelor, cajuului, fisticului conțin uleiuri de foarte bună calitate, care asigură o creştere şi dezvoltare neurologică corectă a copilului. În plus, au fibre, necesare în orice dietă echilibrată şi pentru combaterea constipației, frecventă în rândul copiilor din cauza sedentarismului şi a hidratării incorecte.”
 

mamaplus

Aşadar, opțiuni sănătoase la îndemână avem, trebuie doar să fim perseverenți şi tot timpul informați în ce priveşte educația alimentară. Aceste 3 idei te pot inpira să creeze zeci de combinații perfecte pentru copilul tău.