mamaplus

Ce alimente sunt interzise copiilor până la vârsta de doi ani

-
//
16.09.2019

Diversificarea alimentației copilului este o etapă importantă din viața lui. Oricât de curios și de pofticios ar fi, ține cont că există o listă de alimente interzise până la 2 ani.

mamaplus

Sarea – sistemul digestiv al bebelușilor este imatur și incapabil să proceseze sarea. Nu te teme că, fără ea, mâncarea micuțului nu are gust. Lui de fapt nici nu îi pasă de acest aspect. Însă adăugând sare îi vei crea probleme la nivelul rinichilor. Atenție! Nu folosi adaosuri alimentare de tip delikat la prepararea supelor, pentru că au un conținut ridicat de sare!

Zahărul – copilul chiar nu are nevoie de el! Consumul de zahăr favorizează apariția cariilor dentare și pune ”temelia” obezității. Cerealele, fructele și chiar unele legume conțin suficient zahar încât să nu fie nevoie de suplimentare. Nici măcar ceaiul nu trebuie îndulcit. După vârsta de un an va putea consuma dulciuri preparate în casă, dar îndulcite natural, cu stevia sau curmale.

Mierea – bineînțeles că mierea este mai sănătoasă decât zahărul rafinat, dar până la împlinirea primului anișor nu are ce căuta în alimentația copilului. Aceasta are un potențial alergen ridicat și toxine care se pot multiplica în intestin și pot declanșa botulismul. De evitat sunt și siropul de agave sau cel de arțar.

Laptele de vacă – în ceea ce privește laptele de vacă, sunt mai multe motive pentru care el este interzis măcar în primul an de viață. O dată pentru că e posibil ca organismul micuțului să reacționeze la lactoză sau la proteinele conținute de acesta. Simptomele sunt diareea și manifestările de alergie. Pe lângă aceste lucruri, laptele de vacă nici nu are un conținut bogat de fier, ceea ce poate conduce la anemie.

Nucile, arahidele – primul motiv pentru care sunt interzise este acela că prezintă risc de sufocare. În afară de asta, și riscul de alergii este ridicat. Este de preferat să aștepți până la împlinirea vârstei de 5 ani pentru a-i oferi acest tip de alimente. Nu e nicio grabă, nu-i așa?!

Atenționări speciale:

Albușul de ou – albușul de ou este alergen, așadar introducerea acestui aliment în dieta copilului se referă doar la gălbenuș. Este important ca ouăle să fie proaspete și să provină dintr-o sursă sigură. Copilul va primi doar gălbenușul, și acela bine preparat termic. Niciodată crud!

Alimentele cu conținut scăzut de grăsimi – până la vârsta de 2 ani cei mici au nevoie de alimente cu un conținut ridicat de grăsimi, ca sursă importantă de calorii și vitamine. Așadar, NU lapte degresat, iaurt cu 0% grăsimi sau brânză dietetică.

Unele brânzeturi – brânza este un aliment care furnizează organismului proteine, calciu și grăsimi, deci este recomandată copiilor. Dar nu și brânzeturile de tip brie, camembert sau roquefort deoarece sunt fabricate din lapte nepasteurizat și pot conține bacteria lysteria.

Unele specii de pește – scrumbia, peștele-spadă, macroul, tonul, rechinul sau crustaceele conțin o cantitate mare de mercur. Riscul: afectarea dezvoltării sistemului nervos.

Ciocolata – nici sub formă de bomboane, nici în lapte, ciocolata nu este permisă celor mici. Cofeina din ciocolată îi poate afecta pe cei mici!

Știai că…

… floricelele de porumb (popcorn) ar trebui evitate măcar până la vârsta de 4 ani din cauza riscului de înec și sufocare pe care îl prezintă?

Sursa