Oricât de mult l-am aprecia, iaurtul din comerț nu este un aliment pe care l-am putea pune pe lista cu produse sănătoase. Dovadă ar fi verdictul dat de un grup de experți de peste Prut.
Experţii Asociatiei Pro Consumatori (APC) au demarat o campanie prin care îşi propun să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor alimentare, înainte de a le cumpăra, respectiv consuma.
Iaurtul, de exemplu, se regăseşte pe rafturile supermarketurilor în diferite variante, compoziţii şi arome. Cât este de sănătos şi ce este indicat să alegem? Nutriţionişti explică de ce laptele de vacă şi derivatele din el au avantaje şi dezavantaje şi cu ce îl putem înlocui în dieta zilnică.
”Din pacate, iaurtul fabricat in sistem industrial, cu mici exceptii, nu mai are nimic in comun cu procesul natural de obtinere al acestuia, adica prin fermentarea naturala a laptelui nestandardizat de catre bacteriile de fermentatie. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat si omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactata obtinute prin ultrafiltrare si grasimi din lapte. Le recomand consumatorilor sa cumpere acele tipuri de iaurt care au pe eticheta mentiunea „Produs romanesc”, fapt care atesta ca acel produs s-a obtinut numai din lapte romanesc. A nu se confunda mentiunea „Produs romanesc” de pe eticheta unor iaurturi cu mentiunea “Produs in Romania”, care poate ascunde faptul ca acel iaurt contine si lapte din afara tarii, amestecat cu lapte romanesc”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Ce conțin iaurturile cu fructe?
În primul rând cantitatea de zahăr este enormă, mai exact între 7 grame și 55,2 grame (adică, între o linguriță și jumătate de zahăr și 11 lingurițe/ per bucată)
Majoritatea mărcilor nu folosesc nici urmă de fruct. Se rezolvă gustul și culoarea din arome sintetice și aditivi alimentari: aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, etc.
Peste 75 % dintre iaurturile cu fructe de pe piața din Romania, conțin minimum un E, arată ultimul studiu făcut de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor. S-au analizat 62 de produse din această categorie.