Cosiderat un pește superior și foarte benefic pentru sănătate, somonul este prezent tot mai des în preparatele din ziua de azi, așa că nu poți să nu te gândești cât de des ar trebui să mănânci și contează oare dacă este pescuit în sălbăticie sau și cel de crescătorie este la fel de sănătos? Despre toate acestea vei afla în cele ce urmează, când vom discuta despre beneficiile somonului în alimentația curentă.
Ca să îți faci o idee, te informam că American Heart Association recomandă să se consume pește de 2-3 ori pe săptămână, cel puțin. Așa că poți consuma chiar și mai des și nu doar somon. Fructele de mare, tonul sau macroul sunt alti pesti recomandați. Ține minte că, dacă poți înlocui carnea de porc sau vită cu pește, este de departe cea mai bună idee.
În acest fel vei ține colesterolul și tensiunea arterială sub control, având grijă de sănătatea inimii tale. Apropo, acesta este unul dintre beneficiile de care au parte cei care consuma somon regulat. Acest pește are în compoziție acizi grași Omega 3, așa că te va ajuta să scazi riscul unor boli cardiace cu până la 20%, dacă este servit de 2 ori pe săptămână. Așa că nu uita să-l prepari mai des, îl poți adăuga și în salate, paste sau orezuri, pentru o aromă aparte și un plus de savoare.
Gătește-l la aburi sau la grătar pentru a obține un preparat sănătos și eficient. Nu uita că somonul merge de minune cu o garnitură de broccoli sau sparanghel. Evident că cea mai bună idee este să cumperi somon sălbatic. Acela este cel mai sănătos, având în vedere că alimentația să este una pură, necontrolată de cei care dețin crescătoriile… Desigur că este important să îți permită și bugetul acest lux de a cumpăra hrană ecologică. Din fericire, chiar și somonul din crescătorie conține Omega-3, dar s-ar putea să fie vorba despre o cantitate mai redusă comparativ cu cel sălbatic.
Încearcă să mănânci din când în când și pește în stare… crudă
În acest sens poți manca sushi, celebrul preparat japonez, “răspunzător” de longevitatea ieșită din comun a celor care îl consumă. Poate știai deja că în Japonia trăiesc unii dintre cei mai longevivi oameni din lume. Și ce crezi? Aceștia consumă cu precădere pește crud, orez și legume…
Somonul conține vitamine din seria B-urilor, dar și vitamina D. Nu îl găți în exces pentru a beneficia de toate proprietățile sale.
Nu îți face probleme dacă ai cumpărat somon congelat
De cele mai multe ori își păstrează proprietățile intacte, în special dacă a fost congelat rapid după capturare. Pielea somonului NU trebuie îndepărtată, pentru că este foarte bogată în Omega 3, nu conține grăsimi nocive. Mulți sunt tentați să o îndepărteze înainte de gătire, dar nu este deloc o idee bună, în special că peștele se poate dezmembra în procesul gătirii. Dacă nu îți place, indepărteaz-o la final sau adaugă un pic de suc de lămâie deasupra, îi va schimba complet aroma.
Consumă mai des somon precum și alte tipuri de pește, alături de garnituri din broccoli, conopidă, orez brun și salate.