mamaplus

Alimente dovedite științific că pot susține fertilitatea la femei și bărbați

-
//
06.08.2020

Fertilitatea poate fi influențată de o mulțime de factori, pe mulți nu îi putem controla. Însă alimentația și greutatea corporală pot fi controlate și, mai mult, sunt esențiale pentru persoanele care își doresc copii.

Potrivit Academiei Americane de Nutriție și Dietetică, greutatea normală și nutriția adecvată au un impact semnificativ asupra fertilității femeilor.

Este important de reținut că nu doar alimentația femeilor contează în ceea ce privește fertilitatea – modul în care un bărbat mănâncă are un impact direct asupra producției sale de testosteron și spermă, ceea ce influențează fertilitatea:

„Bărbații sunt 50% din această ecuație și trebuie să mănânce bine pentru a se asigura că au spermatozoizi sănătoși”, declară Lizzy Swick, nutriționist specializat în pre-concepție și nutriție a fertilității.

Iată câteva dintre alimentele dovedite științific că pot susține fertilitatea:

Pește gras

Somonul, sardinele și alți pești grași sunt o sursă majoră de acizi grași omega-3, care joacă un rol important în concepție.

„Studiile au arătat că aceste grăsimi promovează în mod specific ovulația, care este o componentă-cheie a fertilității”, spune Swick.

DHA (acid docosahexaenoic) din peștele gras poate crește progesteronul, care este unul dintre cei mai importanți hormoni de care femeile au nevoie pentru a menține sarcina post-concepție.

Pe lângă somon, păstrăv, sardine și alți pești grași, găsești de asemenea omega-3 în nuci, semințe de in, vită hrănită cu iarbă, semințe de chia, avocado etc.

Grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase sunt o componentă importantă pentru orice dietă, inclusiv atunci când încerci să rămâi însărcinată, deoarece acestea furnizează energie, ne ajută să reglăm hormonii, să menținem nivelul stabil de zahăr din sânge, să absorbim nutrienți importanți și să ne protejeze celulele.

„Când vine vorba de fertilitate, este important ca femeile să mănânce grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Vă recomand să includeți o porție de grăsimi nesaturate (aproximativ 2 lingurițe), cum ar fi nuci, semințe, pește gras, măsline sau avocado, la fiecare masă pentru beneficiile lor de creștere a fertilității”, spune dieteticiana Sarah Rueven.

Alimente bogate în fier

Fierul poate scădea riscul de infertilitate ovulatorie, spune nutriționista Dara Godfrey. Alimentele bogate în fier sunt carnea de vită, creveții, peștele, puiul organic și ouăle provenite de la găini crescute în libertate. Pentru a stimula absorbția fierului, consumă aceste alimente bogate în fier cu alimente bogate în vitamina C.

Proteine din surse vegetale

Proteinele din surse vegetale precum quinoa, linte, nuci, fasole și semințe sunt benefice pentru fertilitate, spune Rueven. Specialista subliniază că nu este necesar să ai o dietă complet bazată pe plante pentru a te bucura de beneficiile proteinelor vegetale.

„Dietele bazate pe plante au un aport mai mare de antioxidanți, care pot dezactiva radicalii liberi din organism. Dacă sunt activi, radicalii liberi pot afecta atât ovulele, cât și spermatozoizii”, spune Rueven.

Alimente bogate în folat

Este important să consumi alimente bogate în folat, cum ar fi citrice, verdeață cu frunze închise la culoare, semințe de floarea-soarelui și linte. Această vitamină este necesară pentru a proteja copilul de defectele de tub neural, precum spina bifidă.

Uneori, femeile presupun că pot aștepta până când rămân însărcinate înainte de a se asigura că dieta lor este bogată în folat, dar Asociația Americană a Sarcinii subliniază că este important să consumi folat imediat ce decizi că vrei să rămâi gravidă. Cele mai multe defecte ale tubului neural apar în prima lună de sarcină, atunci când multe femei nu știu că sunt însărcinate. În plus față de alimentele bogate în folați, este important să iei vitamine prenatale care conțin acid folic, varianta sintetică a folatului.

Alimente bogate în fibre

Fibrele sunt o componentă crucială pentru o dietă sănătoasă, inclusiv atunci când planifici o sarcină.

„Estrogenul dominant este o problemă în care femeile au prea mult estrogen în organism, comparativ cu progesteron, ceea ce scade fertilitatea. Prin creșterea consumului de fibre și eliminarea estrogenului, ajutăm corpul să atingă o greutate adecvată (esențial pentru fertilitate) și putem contribui la eliminarea excesului de estrogen prin mișcările intestinale adecvate”, spune Swick.

Fructele, legumele, cerealele integrale și oleaginoasele sunt surse excelente de fibre.