Înălțimea, la fel ca și culoarea ochilor sau mărimea piciorului, depinde de genetică. Pe lângă asta însă, creșterea copiilor mai este influențată și de alți factori, unul dintre cei mai importanți fiind alimentația. Dacă micuțul nu va primi toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare normală, acest fapt îi va afecta mult sănătatea.
Proteinele, de exemplu, joacă un rol important în dezvoltarea sănătoasă și promovarea reparării țesuturilor și a sistemului imunitar. Alți micronutrienți precum: calciu, vitamina D, magneziu și fosfor contribuie la sănătatea oaselor, esențiale pentru creștere.
Iată câteva alimente pe care să le incluzi în meniul copilului tău, dacă vrei să crească în înălțime:
Produsele lactate
Produsele lactate precum laptele, brânza de vaci și cașul sunt bogate în minerale esențiale precum calciu și vitamine precum A, B, D și E. Laptele este, de asemenea, o sursă bună de proteine, care ajută la creșterea celulelor în organism. Dieta unui copil nu este completă fără un pahar mare de lapte în fiecare zi.
Ouăle
Cu un conținut ridicat de proteine, calciu, vitamina B12 și riboflavină, ouăle sunt adăugiri esențiale în dieta copiiilor dacă dorim să le sporim creșterea în înălțime.
Legumele verzi
Legumele verzi precum spanacul, salata kale, rucola și varza conțin o cantitate importantă de: vitamina C, calciu, fier, magneziu și potasiu. Sunt bogate în vitamina K, un nutrient care crește densitatea oaselor și ajută la creșterea și menținerea întălțimii.
Fasolele
Fasolele sunt o sursă importantă de proteine vegetale și după cum am menționat, proteina este esențială pentru hormonul care reglează creșterea la copii. De asemenea, fasolea este bogată în fier și vitamine B, care ajută la protejarea împotriva anemiei, o afecțiune caracterizată de lipsa celulelor roșii în corp. Nu numai fierul este necesar pentru creșterea țesutului, dar deficitul de fier poate contribui la întârzierea creșterii în înălțime a copilului, potrivit csid.ro.
Carnea de pui
Pe lângă proteine vegetale, organismul are nevoie și de proteine animale. o sursă bună de proteine animale este carnea de pui. Aceasta conține numeroși nutrienți esențiali și este excelentă pentru o dietă sănătoasă. Este bogată în vitamina B12, crucială pentru creșterea și menținerea greutății. De asemenea, conține taurină, un amino acid care reglează formarea oaselor și creșterea lor. 85 de grame de pui conțin 20 de grame de proteină. Totodată, carnea de pui este bogată în niacină, seleniu, potasiu, fosfor și vitamina B6.
Migdalele
Un alt aliment care poate contribui la creșterea în înălțime sunt migdalele. Pe lângă faptul că oferă numeroase grăsimi sănătoase, acestea conțin și fibre, mangan și magneziu. Mai mult, migdalele sunt bogate în vitamina E, o vitamină grasă solubilă care acționează și ca antioxidant. Deficitul de vitamina E poate produce efecte adverse în dezvoltarea copilului.
Aceste alimente pot asigura o dezvoltare normală a copiilor, dar nu fac minuni. Dacă într-o familie, toți sunt scunzi, cel mai probabil e că și copiii nu vor fi foarte înalți, semănându-le părinților lor.
Ține minte, fiecare copil este diferit și are propriul ritm de dezvoltare. Dacă vezi că, în ceea ce ține de înălțime, copilul tău a rămas în urmă de ceilalți copii de vârsta lui, asigură-te că el doarme suficient și are o alimentație corectă și echilibrată. Pentru liniștea ta, te poți adresa unui medic care să-ți recomande câteva analize generale. Totuși, dacă micuțul e activ și mănâncă bine, dă-i timpului timp.