mamaplus

ADELUN DISTRIBUTION prezintă legendara carne de vită marmorată MIRATORG

-
//
14.08.2020

Steak-uri specifice unui restaurant cu stele Michelin, dar gătite acasă - cum sună această idee? Destul de reală, apropo. Dacă până acum cea mai bună carne pentru steak-uri, cea marmorată, a fost adusă din America sau Australia, în prezent este mult mai aproape - la o distanță până la supermarket. Cunoscutul concern rus MIRATORG a creat de la zero cea mai mare producție de carne de vită marmorată din Europa, iar compania ADELUN DISTRIBUTION a devenit distribuitorul oficial al acestei organizații pe teritoriul Republicii Moldova.

Carnea de vită marmorată - regina steak-urilor

Mai exact - regele, al cărui nume este Black Angus. Este vorba despre taurii negri de rasă Aberdeen Angus, crescuți în Scoția la sfârșitul secolului al XIX-lea. Anume Black Angus este recunoscut în întreaga lume drept cea mai bună carne de vită marmorată. MIRATORG deține cel mai mare șeptel de astfel de bovine, care pasc în libertate în condiții naturale, apoi sunt hrănite pentru încă 200 de zile cu cereale speciale, fără antibiotice, OMG-uri (organisme modificate genetic) și hormoni. 

mamaplus

La final este produsă o carne apetisantă cu vene subțiri de grăsime, formând un model de marmură ușor recunoscut în tăietură. În timpul procesului de gătit, sub influența temperaturilor ridicate, aceste dungi se topesc, făcând steak-ul foarte fraged, suculent și... cu un conținut scăzut de grăsimi. Aproximativ 80% din carnea de vită gourmet provin din „scoțienii” Black Angus.

Carnea maturată

mamaplus

Secretul steak-ului marmorat perfect nu constă doar în rasa taurului. Ca și vinul bun, carnea de vită necesită... „învechire” și maturare. Carnea aburită, în comparație cu cea coaptă, nu va avea niciodată un gust atât de delicios. Grație acestui proces natural, prin curgerea exclusivă a enzimelor din carne, fibrele se înmoaie, iar gustul și aroma steak-ului se îmbunătățesc. Înainte de preparare, această carne nu trebuie să fie marinată sau bătută, întrucât ea este absorbită mai bine de organismul nostru.

La producerea cărnii de vită marmorată MIRATORG se folosesc, în mod tradițional, două tipuri de maturare. Cea umedă (Wet Aged) este considerată o metodă mai universală și are loc într-un vid fără oxigen, la o temperatură de -1,5 - +4 grade Celsius, pentru 2-3 săptămâni.

Maturarea uscată (Dry Aged), din punct de vedere tehnologic, necesită mai mult timp. Pe parcursul a 14-28 de zile, carnea este păstrată într-o cameră specială, cu acces de oxigen la o temperatură de 0 - +2 grade Celsius și o umiditate de 80%. În rezultat, datorită evaporării umidității, produsul pierde până la 25% din masa lui. Crusta finală este complet decojită, iar steak-ul gata preparat Dry Aged are un gust concentrat de carne, cu aromă de nuci, pe care gurmanzii îl apreciază atât de mult.

Ribeye, striploin, t-bone... Ce să alegi?

În orice colț al lumii te-ai afla, în meniul vreunui restaurant sau într-un supermarket vei găsi nume cunoscute - steak-urile au o clasificare de tip standard, care ajută anume la identificarea caracteristicilor lor.

mamaplus

Steak-urile premium (numite și clasice) sunt preparate întotdeauna din carnea celor mai bune părți ale carcasei bovinelor, în special din spate, unde mușchii sunt mai puțin implicați în mișcare, carnea fiind mai fragedă și mai suculentă. Printre acestea se numără: ribeye, tomahawk, t-bone, porterhouse, tenderloin (filet mignon), striploin.

Din părțile rămase sunt tăiate steak-uri „alternative”. În acestea sunt permise anumite defecte - de exemplu, forma imperfectă sau tendoanele. Însă, ele sunt considerate, de asemenea, carne de calitate înaltă, dacă sunt obținute de la o bovină alimentată cu cereale. Steak-urile alternative pot fi: flank steak, country steak, sirloin, machete steak, flat iron, top blade, rump.

Dacă ai posibilitatea să alegi, începe cu cele clasice! E o plăcere gastronomică, pe care nu trebuie să o ratezi. Pentru a fi mai ușor să le selectezi, îți propunem să parcurgi în continuare caracteristicile celor mai populare tipuri de steak-uri.

mamaplus

Ribeye

Un adevărat clasic al bucătăriei cu carne. Acest steak este făcut din coaste de bovină, având suficiente grăsimi care înmoaie rigiditatea fibrelor musculare. Orice profesionist va confirma că este imposibil să obții aceeași suculență și delicatețe, luând o bucată de carne de vită din coapsă sau piept, cu aceeași dimensiune și prospețime.

Anume ribeye este considerat drept cel mai marmorat și cărnos steak (apropo, numărul de vene al steak-ului determină nivelul de marmorare a întregii carcase). Acest tip de steak nu necesită abilități culinare deosebite.

Striploin

Steak preparat din file. Fibrele mari îl fac moale, iar straturile subțiri de grăsime - suculent. Acest steak este unul special, pentru că doar 10% din carcasa totală a bovinei este potrivită pentru preparare. Striploin are cel mai pronunțat gust al cărnii de vită, iar principala deosebire față de ribeye este stratul de grăsime în jurul perimetrului cărnii (la dorință poate fi îndepărtat înainte de gătire pentru a obține o textură „uniformă” a cărnii).

T-bone

O trăsătură distinctivă a acestui tip de steak este „ascunsă” în însăși denumirea lui: T-bone este tradus din engleză „os în formă de T”. T-bone se taie din spatele carcasei direct cu un os specific, ce separă două tipuri diferite de carne - striploin-ul aromat și cel mai fraged filet mignon. Această „greutate” printre steak-uri ajunge la 450 g și mai mult. Este recomandat ca acest steak să fie servit cu un sos dulce-acrișor.

Porterhouse steak

Cel mai interesant și suculent steak! Datorită tăierii speciale, sunt combinate două tipuri de carne, separate printr-un os în formă de T. Pe de o parte e carne cu fibre mari și margine subțire (striploin), iar pe de altă parte, este cea mai fină carne (filet mignon). Acest steak este considerat o versiune delicată a celui de tip t-bone grație părții mai mari de filet mignon.

Orice ai alege, carnea de vită marmorată maturată te va încânta cu gustul, suculența sa și... ușurința de preparare atât pe grătar, cât și în tigaie.

Secrete de gătit

mamaplus

Sunt următoarele:

1. Carnea trebuie să fie la temperatura camerei! Nu-i o idee bună prepararea la grătar sau în tigaie a steak-ului direct din frigider. O bucată de carne care cântărește 0,5 kg va fi suficientă pentru a sta în farfurie timp de aproximativ o oră, la temepratura camerei.

2. Fără marinadă. Absolut. Fără maioneză, oțet, vin sau mirodenii - NIMIC. Fii încrezător și verifică!

3. Sare și piper negru. În funcție de preferințele tale, adaugă sare cu 30-40 de minute înainte de a pune carnea pe tigaie. Pentru o crustă sărată și un gust de vită marmorată pură - în câteva minute, în timpul sau la sfârșitul procesului de gătit.

4. Grad de prăjire. Dacă încă nu te-ai decis în privința preferințelor tale ce țin de gradul de prăjire, alege medium well sau medium, (cu sânge) sau well-done (nivel înalt de prăjire cu risc de ardere). Pentru acest lucru, urmează câteva instrucțiuni simple: într-o tigaie bine încălzită „sigilează” steak-ul pe ambele părți timp de 2 minute. Apoi întoarce-l la fiecare 15-20 de secunde timp de 3-4 minute la foc mic. Dacă steak-ul cântărește mai mult de 350 g, atunci trebuie să-l prepari cu câteva minute mai mult.

5. Încă puțină răbdare. După procesul de gătit (în tigaie sau pe grătar), așteaptă încă 2-3 minute. Nu încerca să tai steak-ul imediat, pentru că sucul de carne atât de important se varsă peste farfurie. Așteaptă până se va răspândi pe întreaga bucată de carne. Nu vei fi dezamăgit!

În ce magazine din Republica Moldova poți cumpăra carne de vită marmorată?

mamaplus

Distribuitorul oficial al concernului rus MIRATORG pe teritoriul Moldovei este compania ADELUN DISTRIBUTION.

Poți procura carne delicioasă de vită marmorată Black Angus începând din 01 august curent, fie în rețelele de magazine FOURCHETTE GOURMET, GREEN GILLS, PEGAS și în magazinul GEORGE STANDARD, fie prin plasarea unei comenzi online, cu livrare la domiciliu, direct pe site-ul companiei ADELUN DISTRIBUTION.

Compania Adelun Distribution oferă servicii calitative de distribuire, transportare și depozitare a produselor și totodată online și offline marketing pentru o serie de mărci comerciale din Republica Moldova.

Adresa: Chișinau, str. Bernardazzi, 51
Telefon: (+373) 60 116 907
E-mail: livrare@adelun.md
Facebook
Magazin online
Site