mamaplus

7 sfaturi ca să scapi de pofta de dulce. Poți începe chiar azi!

-
//
16.01.2020

Poftele alimentare sunt dorințele intense și uneori irezistibile de a mânca alimente care ne oferă plăcere și nu neapărat sunt sănătoase: cele bogate în zaharuri și alți carbohidrați. Acestea produc anumite substanțe chimice precum serotonina, dopamina și alte endorfine care ne stimulează creierul, însă au consecințe asupra siluetei și a sănătății pe termen lung.

Irina Alionte, fondatoarea unui centrul de transformare corporală din București, unde au slăbit mii de persoane prin sport, dietă și coaching, ne oferă șapte sfaturi, ușor de urmat, pentru a scăpa de pofta și dependența de alimente nesănătoase.

1. Bea apă atunci când ai poftă de dulce

Corpul poate interpreta greșit semnalele creierului, iar ceea ce se simte ca o poftă de mâncare poate fi un semn de sete. Bea un pahar mare de apă și așteaptă câteva minute. Dacă pofta dispare, corpul tău avea, de fapt, nevoie doar să se hidrateze.

2. Fă mișcare

Unele sesiuni rapide de exerciții sau plimbările rapide, de 15 minute, ameliorează pofta de dulce. Este indicat să ai un abonament la sala de sport, unde să mergi periodic, astfel încât organismul tău să se obișnuiască cu acest program și să fie mai disciplinat.

3. Fă diferența între poftă și foame

Fă testul fructului. Mai exact, atunci când simți nevoia să mănânci ceva dulce, întreabă-te dacă poți mânca un fruct. Dacă răspunsul este da, atunci este posibil să îți fie foame, iar, dacă răspunsul este nu, atunci o poți considera doar o poftă. Reduci astfel șansa să te refugiezi în dulciuri atunci când, de fapt, ai avea nevoie doar de un fruct sau alt aliment sănătos.

4. Controlează-ți nivelul de stres

Stresul îi pot determina pe unii oameni să aibă poftă de alimente zaharoase sau mai bogate în calorii. Când simți acest lucru, ia o scurtă pauză de la muncă, fă exerciții de respirație, iar, dacă timpul și locul îți permit, fă meditație și yoga. Ai nevoie să te reechilibrezi pentru binele psihicului tău, cât și pentru silueta și sănătatea ta.

5. Nu te înfometa!

Altfel, intri într-un cerc vicios. Vei lupta mai mult cu senzația de foame și riști să te ”refugiezi” în alimente nesănătoase. Este indicat să îți structurezi inteligent planul alimentar. 

6. Consumă multe proteine

Consumul de proteine poate reduce la minimum poftele alimentare și menține organismul satisfăcut pentru mai mult timp. Proteinele pot fi de ajutor atunci când sunt consumate la micul dejun. Acest lucru te va ajuta să controlezi mai ușor consumul de alimente bogate în calorii pe parcursul zilei.

7. O zi de răsfăț pe săptămână

Americanii o numesc Cheat Day. Dacă te chinuie permanent ideea că nu ai acces la dulciuri și la alte alimente tentante, poți face o excepție o zi pe săptămână. De exemplu, duminica poți gusta din alimentele la care pofteai în timpul săptămânii. Cu toate acestea, ar fi o idee bună să vorbeșți cu un profesionist. Un medic nutriționist sau un antrenor personal te poate ajuta să elaborezi un plan alimentar sănătos, care să-ți reducă poftele.