mamaplus

13 alimente categoric interzise copiilor până la vârsta de doi ani

-
//
18.05.2021

Primii 3 ani din viața copilului sunt esențiali în dezvoltarea acestora. Acum se formează obiceiurile alimentare și se pun bazele unei alimentații sănătoase care are rolul de a preveni anumite boli în viața adultă. Începând cu vârsta de un an și până la 3 ani micuțul trebuie să consume 3 mese principale și 2 gustări, iar necesarul caloric între 12 și 24 de luni este de 1000 kcal/zi. De regulă, cel mic este bine să aibă o dietă alcătuită din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume și fructe. De asemenea, în primii ani de viață, copilul are interdicție la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate îndruma corespunzător.

Alimente interzise între 6 – 12 luni

Până la vârsta de 6 luni, bebelușul trebuie alăptat exclusiv la sân sau, dacă este cazul, se vor introduce formule de lapte praf. După împlinirea a șase luni de viață, începe diversificarea și treptat în alimentația copilului sunt introduse diferite alimente.

Cele interzise sunt: albușul de ou din cauza riscului crescut de a provoca alergii, carnea de porc, peștele oceanic, căpșunile fiindcă sunt puternic alergene, fructele de pădure, sarea și zahărul este indicat să nu se adauge în mâncare. De asemenea, nici mierea nu este indicată copilului la această vârstă. Și laptele de vacă trebuie exclus din alimentație, obligatoriu copilul trebuie hrănit cu lapte praf.

Alimente interzise până la vârsta de 2 ani

Chiar dacă în această perioadă cel mic este extrem de curios și își manifestă dorința de a gusta din mâncarea adulților, este bine să fii precaut și să nu-i dai chiar tot ceea ce mănânci tu. Anumite alimente sunt încă nesigure pentru cel mic în această perioadă. Astfel, copilul nu va mânca porumb, mazăre, măsline, struguri, cireșe, ciocolată, bomboane, nuci.

De asemenea, orice aliment nou trebuie introdus treptat, și nu mai mult de un aliment la două zile. Pentru siguranța celui mic și pentru liniștea ta este mai bine să te ferești de alimentele care pot provoca alergii și care nu sunt tolerate gastric.

Totodată, nu este indicat să-i dai celui mic varză sau fasole fiindcă sunt alimente greu de digerat. Și în continuare, trebuie să te ferești de tot ceea ce înseamnă mezeluri, zahăr, crenvurști, carne tocată, iar mâncarea ar trebuie să nu fie prăjită, ci mai bine să fie gătită la cuptor sau preparată pe grătar.

Alimente interzise după vârsta de 2 ani

De la vârsta de 2 ani, teoretic copilul ar putea să mănânce aproape orice aliment pe care îl consumă și adultul, însă tot este bine să fii atent. În consecință, nu este indicat să-i dai mezeluri, prăjeli, carne tocată, produse fast-food, ciocolată. Tot acum este perioada cea mai bună în care îl poți educa, îi poți povesti despre rolul alimentelor în menținerea stării de sănătate optime.