mamaplus

10 greșeli pe care să nu le faci niciodată atunci când gătești legumele

-
//
22.07.2021

Se spune că o gospodină adevărată nu se oprește niciodată din învățat și este un lucru absolut normal să nu știm chiar toate regulile sau secretele în bucătărie. Se mai întâmplă ca uneori, din lipsă de timp sau informație, să facem unele gafe atunci când gătim legumele. Pentru a le păstra toate vitaminele și mineralele, este important să nu comiți greșelile enumerate în articolul de față. Spor la gătit!

Pui ulei  

Să pui ulei pe legume înainte de a începe să le gătești poate părea o modalitate infailibilă de a evita ca acestea să se lipească de tigaie. Din păcate, adăugarea de ulei la legume mărește șansele ca ele să se ardă, deoarece uleiul se va încălzi extrem de mult. În schimb, adaugă un strat subțire de ulei de măsline extravirgin în tigaie și apoi adaugă legumele, după ce ulei s-a încins puțin. Nu va trebui să îți faci griji cu privire la resturile care se lipesc de tigaie, pentru că nu vor exista. 

Le fierbi 

Fierberea legumelor este o metodă veche de a le găti și poate distruge complet cantitatea de nutrienți din legume. De asemenea, de multe ori ajungi să ai niște legume ofilite, deloc atrăgătoare sau delicioase.  În schimb, încearcă să le gătești la aburi. Dacă prepari paste, orez sau quinoa, poți folosi aburul ca să gătești legumele simultan.

Le gătești prea mult 

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când gătești legume este să le gătești prea mult. Fie că ies prea moi, arse sau doar lipsite de gust, legumele mult prea gătite pur și simplu nu par apetisante. Este mai bine ca leguemele să fie gătite mai puțin și să rămână puțin crocante. Ele vor fi gustoase dacă adaugi sos sau condimente, vor oferi textură în preparat și își păstrează din nutrienții importanți.  

Nu pui condimente 

Omiterea condimentelor poate avea ca rezultat niște legume cu gust fad. Adăugați condimente la început, când începi să gătești legumele, astfel încât c să aibă timp să se infuzeze legumele cu toată acea aromă și la finalul gătitului să fie delicioase.  

Arunci resturile 

Când gătești legumele, adaugă toate părțile produsului. O mulțime de coajă, piele și capete pe care le aruncăm în gunoi conțin de fapt cei mai mulți nutrienți. Gătește legumele cu restul de bucăți de ele și apoi scoate-le din vas înainte de a le servi. Te va ajuta să crești valoarea nutritivă a legumelor fierte. 

Nu pui sare în apă 

Adăugarea de sare în apă  permite acesteia să fiarbă la o temperatură mai ridicată decât dacă nu s-ar adăuga sare. Atunci când se întâmplă să fierbeți legume, ele își trag o cantitate mică din sarea din apă și vor fi mult mai bune la gust. Sarea poate, de asemenea, să adauge aromă oricărui lucru pe care îl fierbi și nu vei mai avea legume fade sau fără gust. Același lucru este valabil și la paste, orez sau cerealele pe care trebuie să le fierbi cum ar fi quinoa, bulgur sau cuscus. 

Aglomerezi tigaia 

Dacă pui prea multe legume în tigaie, cu gândul să le gătești pe toate mai repede, asta este principala greșeală care duce la legume fără gust și oribile. Când aglomerezi tigaia, mâncarea nu se gătește uniform, ceea ce poate duce la aromă, textură și temperatură neuniformă. Dacă gătești pentru un grup mare de oameni, asigură-te că ai mai multe tigăi pe care le poți folosi pentru a găti totul la aceeași temperatură, simultan. 

Le gătești mereu în același fel 

Când ne este foame, cel mai ușor lucru de făcut este să gătim mâncarea în cel mai simplu și comun mod în care știm cum. Acest lucru este bun pentru o vreme, dar apoi începe să devină plictisitor. Legumele pot fi gătite în atât de multe moduri încât merită să le gătești diferit de fiecare dată. De asemenea, îi va ajuta pe copiii cărora nu le plac prea mult legumele să decidă cum le preferă și să se obișnuiască cu un meniu divers. 

Tai legumele prea devreme 

Când tai legumele cu mult înainte să le gătești, acestea se pot deshidrata și își pot pierde aroma proaspătă. Tăie legumele chiar înainte de a le pune la gătit, astfel încât să fie cât mai proaspete. Dacă îți place să pregătești în avans, încearcă să toci apoi să îngheți legumele, pentru a preveni deshidratarea acestora.

Nu le blanșezi (fierbere scurtă, opărire)

Adaugă legumele la apa clocotită până când sunt aproape gătite. Scoate-le din apa fierbinte și scufundă-le într-o baie de apă cu gheață.  Asigură-te că ai un castron mare de apă cu gheață aproape. Lasă legumele suficient timp pentru ca temperatura de bază să scadă.  Scoate-le din apa cu gheață și păstrează-le la frigider până când ești gata să le consumi din nou. Vei avea legumele proaspete, gătite, dar crocante și cantitatea maximă de substanțe nutritive în ele.