Un studiu publicat recent în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics a scos în evidență faptul că majoritatea femeilor care sunt însărcinate sau își doresc să rămână însărcinate nu mănâncă foarte sănătos. Mâncarea pe care o consumi, mai precis substanțele hrănitoare dar și cele cu potențial periculos ajung în contact cu copilul, indiferent de stadiul de dezvoltare în care se găsește: embrion, făt, nou-născut hrănit prin alăptare. Iată de ce, ar trebui să exluzi următoarele produse din alimentația ta dacă vrei să fii mamă în curând.
Peștele cu conținut ridicat de mercur
Mercurul este foarte periculos pentru sănătatea sistemului nervos, iar consumul cărnii de peste bogat în mercur, cum sunt peștele-spadă sau unele specii de ton, pot cauza probleme de dezvoltare pentru fetus, dacă ești deja însărcinată. Dacă ai consumat cantități mari de pește înainte de a rămâne însărcinată, mercurul poate să rămână stocat în organismul tău, ceea ce poate afecta dezvoltarea normală a sistemului nervos al copilului. De asemenea, mercurul poate contribui la scăderea fertilității.
Băuturile carbogazoase
Sucurile, indiferent dacă conțin sau nu zahăr, contribuie la scăderea fertilității. Zahărul favorizează apariția proceselor inflamatorii și a schimbărilor de metabolism așa că este bine să eviți cât mai mult posibil băuturile carbogazoase.
Grăsimile trans
Acestea se găsesc de obicei în alimentele procesate și produc inflamații la nivelul organismului dar și rezistența la insulină, având un efect negative asupra fertilității. Consumarea în exces a alimentelor care conțin grăsimi trans produce o deteriorare a calității spermei la bărbați.
Alimente cu indice glicemic ridicat
Dacă vrei să-ți sporești nivelul de fertilitate, va trebui să eviți alimentele care îți pot provoca creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge, mai ales dacă nu le consumi împreună cu alimente care încetinesc această creștere. Alege să mănânci carbohidrați cu ardere treptată, așa cum sunt pâinea și pastele integrale și orezul brun și combină-le cu proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
Excesul de alcool
Dacă vrei să ramai însărcinată, este recomandat să nu consumi deloc alcool. Alcoolul, la fel ca mercurul, poate fi o cauză de infertilitate și distruge depozitele de vitamina B din organism, foarte importante în procesul de concepere și, mai apoi, de hrănire a fătului.
Produsele lactate degresate
Laptele degresat, iaurtul și alte produse lactate cu conținut redus de grăsime pot să conțină androgeni, hormoni masculini care rămân în compoziția produsului după extragerea grăsimii. Aceste băuturi pot determina corpul să producă același tip de hormoni care să interfereze cu ciclul tău menstrual.
Brânzeturile moi nepasteurizate
Brânzeturile de tipul Brie, Roquefort, Camembert și Gorgonzola pot conține o bacterie numită listeria care poate provoca avortul spontan.
Mezelurile
Produsele din carne procesată, cum sunt crenvurștii, dar și somonul afumat sunt predispuse la contaminarea cu listeria. Este recomandat ca peștele să fie încălzit până la punctul de fierbere pentru a distruge această bacterie.
Produsele crude provenite de la animale
Carnea crudă, fructele de mare și ouăle pot să fie infestate cu salmonella sau alte bacterii care pot produce infecții care se transmit fătului prin placentă. Este recomandat ca produsele din carne să fie gătite, înainte de a fi consumate și să eviți consumul de sushi, carpaccio și alte produse asemănătoare.
Băuturile din recipiente de plastic
Încearcă să eviți consumul de băuturi care sunt îmbuteliate în recipiente de plastic dacă nu ești sigură că materialul folosit nu conține bifenol, o rășină sintetică folosită în producerea materialelor plastice și care are un impact negativ major asupra fertilității și a sănătății fătului. Alege mai bine să consumi produsele ambalate în recipiente de sticlă sau metalice.