Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

-
//
15.08.2017

Știai că... YOGA a apărut acum 5000 de ani?

YOGA reprezenta un antrenament pentru minte și pentru corp bazat pe meditație și exercițiu fizic?

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

Deși actualmente unii o consideră o formă de a slăbi sau u tip de sport, de fapt, yoga reprezintă o  veritabilă ştiinţă a fiinţei umane ce constituie totodată o disciplină spirituală extrem de riguroasă.

Dacă ar fi să facem o incursiune în istorie, Yoga este o practică indiană străveche, caracterizată prin meditație și exercițiu fizic, ce poate îmbunătăți flexibilitatea organismului, poate reduce semnificativ stresul și poate, în general, ameliora starea de sănătate.

În limba vechilor indieni, sanscrita, „Yoga” însemnă „uniune”. Putem afirma ca uniunea ce caracterizează yoga este cea dintre minte, corp și spirit. Yoga stipulează faptul că spiritul și corpul pot fi puse într-o uniune și echilibru atât de intens încât ajung să creeze un singur element.

Unii practicanți sunt de părere că, de fapt, complexitatea Yoga este atinsă cu adevărat doar în India. În restul lumii, yoga se referă mai mult la capacitatea de a adopta și menține anumite posturi și poziții care facilitează fluxuri energetice și stări meditative, astfel încât întregul organism să se simtă revigorat.

Beneficiile YOGA

Beneficii fizice

✔ Flexibilitate: Exercițiile de întindere ajută la sporirea flexibilității încheieturilor.

✔ Tonifierea musculaturii: Multe posturi yoga cer ca toată greutatea corpului să fie sprijinită în anumite puncte, așadar diverse grupe musculare se dezvoltă în urma exercițiilor repetate. Același lucru se întâmplă și când faci exercițiile foarte lent, și mușchii lucrează intens.

✔ Prevenirea durerii: Dezvoltarea musculaturii dar și flexibilitatea sporită poate preveni anumite tipuri de dureri de spate. Foarte multe persoane suferă de dureri de spate, din cauza unui job care presupune foarte multe ore de stat pe scaun, în fața calculatorului, sau la volan. Aceasta poziție "în șezut" cauzează o contracție a mușchilor spinali ce, în timp, duce la dureri.

✔ Respirație mai ușoara: Mulți dintre noi ne confruntăm cu probleme de respirație, pe care le ignorăm, de cele mai multe ori. Pranayama sunt exerciții yoga de respirație care se concentrează pe modul corect de utilizare la capacitate maximă a plămânilor. Un anumit tip de respirație poate ajuta la curățarea căilor respiratorii și chiar la calmarea sistemului central nervos.

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

Beneficii mentale

✔ Reduce stresul: Medicii sunt de acord că activitatea fizică ajută la eliminarea stresului. În cazul yoga, atenția sporită care trebuie acordată modului în care se execută exercițiile te ajuta să uiți (măcar pe moment) de toate problemele de peste zi. Limpezindu-ți mintea, scapi de stresul tuturor problemelor.

✔ Conștientizarea propriului trup: Exercițiile yoga te ajută să-ți înțelegi mai bine trupul, să-ți conștientizezi limitele atunci cad trebuie să execuți diverse rutine. De asemenea, de fiecare dată când îți depășești o limită proprie, încrederea în tine îți crește și te ajută să-ți ridici nivelul de confort în propriul corp.

YOGA în sarcină

Yoga în sarcină este cea mai bună modalitate prin care viitoarele mămici se pot menține în formă, fără să-și pună în pericol sarcina. Chiar dacă nu au mai făcut cunoștință cu aceste exerciții, există întotdeauna un început pentru toate.

Poziții recomandate:

1. Unghi lateral extins

În timpul sarcinii ne simțim mult mai lente decât în mod normal, dar asta nu înseamnă că nu putem găsi rezerve de energie. Încearcă unghiul lateral extins. Este nevoie de picioare puternice și poți lucra pentru deschiderea soldurilor - o întindere ideală.

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

2. Poziția triunghi

Ai început să simți ca și cum ți-ai pierde ușor sănătatea psihică? În timp ce sarcina este un moment de bucurie, ea este, de asemenea, un moment foarte neliniștit și te vei putea simți tensionată. Încearcă aceasta poziție triunghi pentru ați recapătă sentimentul de echilibru. Aceasta poziție lucrează picioarele, ajută la întinderea corpului lateral, eternizează șoldurile și deschide umerii, care au început să fie apăsați de tensiune.

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

3. Poziția așezat și întins

În jurul săptămânii 30 de sarcină, s-ar putea să te simți puțin înspăimântată, neștiind cum vei mai putea trece peste încă 10 săptămâni, și unde se va mai acumula greutatea acestora. Aceasta poziție te va ajuta sa îți "deschizi" pelvisul și să îți întinzi șoldurile.

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

4. Poziția pisica

Durerile de spate nu te lasă în pace orice ai face? Știm ce simți... Cele mai multe femei vor îndura dureri de spate la un moment dat în timpul sarcinii lor, dar următoarea poziție îți va încălzi spatele la nivelul coloanei vertebrale și întinde corpul. De asemenea, ea ajută la schimbarea punctului de greutate a copilului, oferind coloanei și ție o pauza. Vei dori să îți amintești de aceasta poziție și în timpul nașterii.

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

5. Poziția copilului

Dacă ai urmat vreodată un curs de yoga, probabil iubești aceasta poziție, deoarece aceasta înseamnă o scurtă pauză în urma efortului depus. Când ești însărcinata, cu toate acestea, o zi normala poate începe cu greutate, și astfel este important să te odihnești când simți nevoia.

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

Află unde poți practica yoga în Chișinău

Asociația „Antara”

„Antara” organizează lecţii gratuite de yoga în parcuri, seminare, turnuri de yoga în deplasare prin Moldova şi alte ţări, evenimente de genul „Ziua yoga în Moldova”, „Maratonul de yoga” etc.

La „Antara” este practicată Hatha yoga (stilul tradiţional), care include exerciţii fizice (asane şi poziţii) şi de respiraţie (pranayama), precum şi alte tehnici tradiţionale (shatkarma, bandha, mudra, meditaţii etc.).

Preț:

  • 50 de lei/antrenament
  • 300 de lei/abonament lunar

Contacte:

Tel: 069 365 900

Adrese:

Liceul Teoretic Alexandr Pușkin, str. Petru Movilă 20

Complexul sportiv „Olimpia”, str. Decebal, 72

Facebook >>>

Școala de Yoga Integrală din Moldova

Școala este una non-profit și oferă cursuri practice și teoretice de Yoga, cuprinzând tehnici din diverse ramuri ale sistemului Yoga. Instituția își desfășoară activitatea de mai bine de 20 ani, momentan în mai multe orașe din Republica Moldova: Chișinău, Bălți, Soroca și mai recent – în partea stângă a Nistrului –Tiraspol. Școala de Yoga Integrală din Moldova face parte din rețeaua Federației Internaționale de Yoga şi Meditație - ATMAN, una dintre cele mai mari Federații de yoga din lume cu centre de yoga în mai mult de 30 de ţări din Europa, Asia, America de Nord şi de Sud, Africa şi Australia.

Preț: 150 de lei/lunar

Contacte:

Tel.: 060 219 219, 079 510 189 sau 069 371 155

Adresa: str. Poștei 12

www.yogaintegrala.com

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

Centrul de yoga Ansuya

Centrul de yoga Ansuya are deja o experiență îndelungată în predarea lecțiilor de yoga. Acesta și-a început activitatea din 2003, cursul de bază cuprinde sistemul străvechi Hatha yoga – Ashtanga Vinyasa Yoga. Există lecţii pentru novici, yoga pentru femei şi aero yoga (antrenamente în hamac).

Preț: de la 600 de lei

Contacte:

Tel.: 079 997 272 sau 079 457 594

Adrese: Centru: str. Ciuflea, 6

Ciocana: str. P. Zadnipru, 12/2

www.ansuyayoga.com

Pilates M Studio

Studioul „Pilates M” desfășoară ore practice de yoga conform graficului, cel mai frecvent în prima parte a zilei. Însă pentru a intra în esența acestei practici, periodic sâmbătă se organizează diverse discuții, la o ceașcă de ceai.

Preț: circa 100 de lei/antrenament

Contacte:

Tel.: 079 727 279

Adresa: str. S. Lazo, 34

www.facebook.com/pilates.moldova

Z-Sport

Fitness Club Z Sport, situat în inima orașului, ușor accesibil pentru doritori, pe lângă orele de fitness desfășoară și lecții de yoga. Durata antrenamentului: 1 h.

Graficul antrenamentelor: miercuri, ora 11 :00 – 12:00

Preț:  de la 40 euro/lunar

Contacte:

Tel.: 069 777 998

Adresa: str. Alecu Russo 16/2

www.zsport.md

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

Circul creativ Free Balance

Circul creativ Free Balance este un loc neobişnuit şi interesant, unde este practicată acroyoga – „acrobatics with yoga conciousness”, adică acrobatică cu conştientizare în stil yoga. În limbajul acrobaţilor, stilul practicat aici este numit „L-basing” – acrobaţie pe picioare.

Free Balance a fost înfiinţat acum un an cu scopul de a promova diferite genuri de creaţie în mişcare şi dans. Aici sunt organizate diferite show-uri colective stradale cu participarea amatorilor de rând cu profesioniştii, precum şi diverse lecţii intensive, master-clase, evoluţii în parcurile din oraş şi sărbători pentru copii.

Preț: de la 30 de lei/antrenament

Cantacte:

Tel.: 069 607 407

Adresa: adresa se schimbă în dependență de proiect!

www.facebook.com/groups/free.balance.cc

Amrita-Yoga Studio

Amrita-Yoga a apărut în anul 2012. Scopul principal al studioului este autocunoaşterea prin comunicare şi interacţiune. Aici vei învăţa să fii stăpân pe cugetul şi dorinţele tale, să-şi organizezi corect regimul zilei şi alimentaţia după principiile ayurveda, vei căuta răspunsuri la întrebări filosofice despre soartă şi predestinaţia fiecăruia cu ajutorul astrologiei.

În afară de Hatha yoga aici se acordă o atenţie deosebită practicilor de respiraţie – pranayama – şi intonării mantrelor. Amrita-yoga organizează seminare, discuţii la o ceaşcă de ceai, marşuri turistice prin Moldova, în zilele de sâmbătă au loc lecţii caritabile, iar anul curent a avut loc primul seminar în deplasare în Grecia.

Preț: de la 380 de lei/lunar

Contacte:

Tel.: 068 066 800 sau 069 919 068

Adrese: Centru: str. Cogâlniceanu, 66

Botanica: str. Teilor, 7 (şcoala nr. 13)

Telecentru: str. Docuceaev 13/1, etajul 3

www.facebook.com/amritamoldova

Studio Surya

Direcţia principală a studioulu Surya este Hatha yoga. Aici veţi învăţa cum să îndepliniţi corect asanele, în aşa fel ca ele să aducă doar folos. La fel veţi studia tehnicile de bază de control asupra respiraţiei – pranayama.  O atenţie deosebită se acordă procedurilor de curăţare – Shatkarma. Este un aspect curativ deosebit de important şi la începutul practicii. La studioul Surya se desfăşoară seminare, traininguri şi întâlniri, adesea într-o atmosferă plăcută aici se adună prietenii şi invitaţii lor la o ceaşcă de ceai.

Preț: de la 350 de lie/lunar

Contacte:

Tel.: 079 034 876 sau 079 479 218

Adresa: str. Eminescu, 12

www.facebook.com/YogaStudioSurya

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

Maxfitness

Clubul de sport Maxfitness este gată să vă ofere, pe lângă antrenamentele intense la sală, și lecții de yoga.

Graficul antrenamentelor: luni-vineri 7:00-23:00, sâmbătă 8:00-22:00, duminică 9:00-22:00

Preț: de la  400 de euro/anual

Contacte:

Tel.: 022 442 700 sau 060 400 700

Adresa: bd. Moscova 11/5

www.facebook.com/MaxFitness.md

Yoga Center

Yoga Cernter și-a început recent activitatea, aici există grupe pentru nivelul începător, avansat, pentru gravide, precum şi practica meditaţiei şi yoga-nidra, lecţii gratuite privind filosofia yoga, practicile de curăţire, pranayama, cântarea mantrelor, kirtan şi pur şi simplu întâlniri călduroase cu prietenii şi tovarăşii de idei.

Preț: de la 200 de lei

Contacte:

Tel.: 079 403 771 sau 069 365 900

Adresa: str. Vasile Alecsandri, 109

www.facebook.com/yogacentermd

Safari Fitness

Situat în sectorul Ciocana al Capitalei, Safari Fitness desfășoară periodic și ore de yoga. Antrenamentele se desfășoară în zilele de marți și joi, ora 18:30.

Preț: 500 de lei/lunar

Contacte:

Tel.: 022 426-426 sau 060 420 800

Adresa: str. Alecu Russo 18/3

www.facebook.com/safarifitness

Află ce este YOGA și unde o poți practica în Chișinău

Sursa: Mamaplus.MD