Medicii epidemiologi din Capitală sunt în alertă! Tot mai mulţi copii se îmbolnăvesc de scarlatină

Medicii epidemiologi din Capitală sunt în alertă! Tot mai mulţi copii se îmbolnăvesc de scarlatină

-
//
08.02.2018

Medicii epidemiologi din Capitală sunt îngrijoraţi de apariția a tot mai multe cazuri de scarlatină. În decembrie 2017, în Chişinău au fost înregistrate 43 de cazuri de infectare, iar luna trecută cifra bolnavilor s-a dublat. Astfel, medicii prognozează pentru luna următoare o perioadă critică. 

Medicii epidemiologi din Capitală sunt în alertă! Tot mai mulţi copii se îmbolnăvesc de scarlatină

Acum o săptămână, micuţa Nica s-a simţit rău când a revenit acasă de la grădiniţă, iar a doua zi pe corpul ei au apărut mai multe erupții.

"Aveam erupţii pe tot corpul şi mă durea gâtul, nu puteam înghiţi fără durere şi nu ştiam ce să fac", a zis pacienta Nica Silatic.

"Scarlatina a fost pentru noi o diagnoză groaznică, dar am aflat că, de fapt, se tratează destul de uşor. Timp de şase zile, copilul a primit antibiotice, Cefraxon. Fata va merge din nou la grădiniţă peste două săptămâni. Deocamdată, va fi izolată de alţi copii", a spus mama pacientei Vita Silatic.

Medicii epidemiologi spun că, în cazul în care un copil care frecventează grădiniţa sau un elev se îmbolnăveşte de scarlatină, conducerea instituției de învățământ este obligată să anunţe Centrul de Sănătate Publică și să facă dezinfecții în clădire. De asemenea, grupul de copii cu care a interacționat bolnavul se va afla în vizorul medicilor timp de şapte zile.

"Din numărul total de cazuri atât în 2016 cît şi în 2017 s-au îmbolnăvit în 99% doar copii de la 0 pînă la 17 ani. Mai frecvent s-au îmbolnăvit copii de la 3-6 ani. din numarul acesta de copii peste 90% sunt copii institutionalizaţi, adică care frecventează gradiniţile de copii", a afirmat medicul epidemiolog, CNSP, Zinaida Ceban.

Scarlatina se transmite pe cale aeriană şi este foarte contagioasă.

"Spre sfârşitul primei zile sau la a doua zi apar erupţii pe piele. Are erupţii multe pe obraji şi ei capătă aspect aşa roşu, îmbujurat, buzele sunt carminate, limba la începutul bolii este cu depozit sabural, este albă, după asta capătă un aspect de limba zmeurie", a spus directorul, Spitalul Municipal de Boli Contagioase la Copii, Ludmila Bîrcă.

Medicii recomandă să ne adresăm la specialist imediat după apariţia primelor simptome, întrucât, netratată la timp, scarlatina poate afecta inima, rinichii și oasele. Anul trecut, în Capitală au fost înregistrate 335 de cazuri de scarlatină, iar printre bolnavi s-a numărat un singur adult, restul fiind copii.

Sursa: prime.md