mamaplus

Mai mulți părinți, indignați de faptul că grădinițele private s-au redeschis, iar cele de stat rămân închise: ”Asta-i discriminare!”

-
//
17.08.2020

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis în acest weekend reluarea activității grădinițelor private, începând cu ziua de astăzi, 17 august. Decizia a stârnit reacții controversate în rândul părinților a căror copii merg la grădinițele de stat. Aceștia se arată nemulțumiți de această decizie mai ales că nu există încă o claritate când își vor relua activitatea instituțiile de învățământ preșcolare de stat.

”De azi grădinițele private au dreptul să activeze, doar cele private! Întrebarea mea, ce fac familiile care nu își permit să achite o grădiniță privată? Ce fac familiile monoparentale? Din cauza lipsei serviciilor de creșă, Ioana la 2 ani a frecventat o creșă privată. E o experiență frumoasă recunosc, puțini copii în grupă, 3 educători, activități interactive, plimbări, jocuri, etc. Ioana mergea cu mare drag, dar noi am renunțat din motive financiare și am mers la grădinița de stat. Autoritățile anunță că vor redeschide instituțiile de educație timpurie de pe 1 septembrie, pentru copiii cu vârsta de 4-7 ani. Ioana are 3 ani, nu știu când vom avea posibilitatea să o dăm la grădiniță și cum să gestionăm banii ca să ne permitem 4500 - 5000 MDL pe lună pentru o grădiniță privată... Ieri am întâlnit o cunoscută, îmi spunea că este nevoită să se concedieze. Nu are cu cine lăsa copiii, instituțiile de educație timpurie nu se redeschid și nu este nici o claritate, ambii au epuizat deja concediul anual și cel din cont propriu. Nu știu cum vor rezista cu un salariu, la chirie și doi copiii mici... Oare Guvernul se gândește câte familii sunt în astfel de situații? Sau mai bine spus câte femei se vor retrage de pe piața muncii? Poate va suna cinic, dar familiile din Moldova nu se hrănesc cu drumuri, reparați și alte cheltuieli absurde pe care le fac autoritățile. Familiile din Moldova au nevoie de susținere și sprijin, au nevoie servicii de creșă și grădinițe,de condiții decente pentru a lucra, locuri de muncă și susținere în cazul în care nu pot activa. Care este sensul să deschizi doar pe cele private?”, scrie vloggerița și mama a doi copii Alina Andronache.

Decizia de a redeschide grădinițele private a stârnit un val de reacții negative, părinții ai căror copii merg la grădinițele de stat susțin că se simt discriminați și că statul nu întreprinde nimic pentru ca toții copiii să aibă parte de o educație de calitate. Unii din părinți sunt nevoiți să se concedieze pentru a sta cu picii acasă, astfel riscând să nu aibă cu ce-i hrăni din lipsa resurselor financiare. Alții sunt indignați că statul face economii pe copii și se întreabă unde sunt banii care au fost economisiți în acele luni cât instituțiile de învățământ nu au activat.

Guvernul ar putea acorda 50 de milioane de lei pentru aprovizionarea echipamentelor de protecție epidemiologică

La începutul lunii august premierul Ion Chicu a declarat că probabil de la 1 septembrie își vor începe activitatea toate instituțiile de învățământ. Pentru aprovizionarea școlilor, grădinițelor cu echipamente de protecție epidemiologică, autoritățile au nevoie de circa 50 de milioane de lei. Chicu susținea că Guvernul ar putea acorda acești bani. Mai mulți părinți se întreabă ce s-a făcut cu sumele de bani care s-au economisit pe timpul sistării activității instituțiilor.

„Statul a făcut economii pe grădinițe, școli și numai ei știu unde s-au dus banii care trebuiau repartizați acestor instituții. Cu regret am încercat de nenumărate ori să obținem de la MECC, Ministerul Finanțelor răspuns despre cum au fost repartizate sumele de bani economisiți pe timpul pandemiei în sfera educațională, însă nu am primit niciun răspuns, raport, nimic. Autoritățile doar fac declarații pompoase în presă”, susține Ala Revenco, fondatarea AO Părinți Solidari.

Primăria Chișinău anunță că până în 20 august, toate școlile și grădinițele din Chișinău trebuie să facă public graficul și modelul după care vor activa.