La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a adoptat azi Programul Național de promovare a sănătății pentru anii 2016-2020. De promovare, și nu de asigurare a sănătății, așa cum este scris și în Legea privind supravegherea de stat a sănătății.
În hotărîre se prevede că Ministerul Sănătății va monitoriza executarea măsurilor prevăzute în Program, iar ministerele și alte autorități administrative vor asigura executarea Programului respectiv și anual vor raporta Ministerului Sănătății despre executare.
Dacă în așa mod și celelalte ministere vor elabora, Guvernul va aproba planuri de promovare a chestiunilor sale ramurale, iar pentru executare și raportare vor fi responsabile celelalte ministere și organe publice, vom trece de la activități ramurale, specializate ale ministerelor/organelor de stat – la specializarea multifuncțională.
Oare este ceva normal?
În nota informativă la proiect s-au adus unele statistici, posibil pentru argumentare, precum că 10% din populație cu vîrsta 18-69 de ani nu practică zilnic activitate fizică, 64,6% consumă mai puțin de 2 porții (în loc de 5) de fructe/legume pe zi și 74,8% din populație cu vîrsta 16-55 ani consumă alcool, din care 12% zilnic!
La prezentarea proiectului Programului, Ministerul Sănătății afirma că pentru executarea lui sînt necesari 138 de milioane de lei. Distribuiți pentru 5 ani, la 3 milioane de locuitori – unui locuitor îi vor reveni DOAR cîte 9 lei pe an. Simplu și ieftin pentru a «promova» modul de viață sănătos în rîndul populației țării, în conformitate cu programul, în viziunea ministerului de resort. Însă acești bani urmează a fi identificați. Iar pînă atunci Programul va exista ca o nouă și frumoasă hîrtie, pe care sînt expuse promisiuni de promovare a sănătății națiunii.
Referitor la consumul de fructe și legume. E foarte probabil că ministerul respectiv a uitat de hotărîrea Guvernului nr.285/2013 despre Normele minime de produse alimentare incluse în coşul alimentar al minimului de existenţă. În conformitate cu care pentru o zi se permite 266 gr de diverse legume (da, diverse!) și 186 gr diverse fructe/struguri. În total, 452 gr pe zi. Și atunci, indiferent cum se vor împărți – sau la 5, și vom avea cite 90 gr, sau la 2, și vom avea o porție mai solidă – de 251 gr.
Pentru confirmare, normele zilnice academice minuțios calculate de Academia de Științe și aprobate de Guvern pentru diverse legume: varză – 65 gr, roșii – 50 gr, ceapă 41 gr, morcovi 23 gr, castraveți – 23 gr, ardei dulce – 16 gr, bostănei – 15 gr și usturoi 0,7 gr. Cum se zice – poftă bună, dacă aveți cu ce și să fiți sănătoși!
Dacă Ministerul Sănătății insistă pe normele sale, atunci ar fi necesar să se revadă, să fie majorate normele respective, salariul minim de existență și pensiile minime. Și doar nimeni nu va fi împotrivă.
Pentru promovarea Programului sînt necesare surse financiare în sumă de 138 de milioane de lei, proveniența sursei cărora încă nu a fost identificată. Deci, în conformitate cu art.131 din Constituție, care stabilește că nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare, Programul adoptat este ilegal.
Și totuși, 138 de milioane de lei distribuiți pentru 5 ani, la 3 milioane de locuitori – pentru un locuitor va reveni DOAR cîte 9 lei pe an. Oare de ce nu s-a luat în calcul faptul că acești 9 lei vor fi suficienți doar pentru unele mici necesități cu caracter igienic personal, și nu pentru un an, ci, economisind, doar pentru un trimestru.
Și atunci apare o întrebare logică către Ministerul Sănătății și membrii Guvernului – cui și pentru ce este necesar un asemenea program?
Sursa: NOI.md