mamaplus

Cazul de tetanos înregistrat la Comrat. Al patrulea din ultimii zece ani

-
//
03.11.2022

Cazul de tetanos a fost înregistrat în data de 27 octombrie, informează sanatateinfo.md. Bărbatul a fost internat la spitalul raional din Comrat cu primele simptome după ce cu cinci zile în urmă acesta s-a adresat la medic cu o rană la picior provocată în urma unor lucrări cu polizorul. După prelucrarea plăgii, medicii i-au recomandat un vaccin de profilaxie, dar bolnavul a refuzat imunizarea. Acesta se află în stare gravă cu respirație asistată în secția de terapie intensivă.

Consiliul medicilor format cu această ocazie a decis că pacientul este netransportabil și acesta a fost supus unui tratament polivalent la spitalul raional din localitate. Nicolae Furtuna, șeful Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică spune că prognozele specialiștilor nu întotdeauna sunt pozitive.

„Pacientul a ajuns la spital cu primele simptome de tetanos care se manifestă prin apariția unor spasme severe la nivelul feței și gâtului. Din cauza acestora se poate produce un stop cardio-respirator. Mai târziu boala poate evolua prin extinderea spasmelor musculare la nivelul întregului corp. Ele apar cu regularitate și sunt atât de puternice încât pot provoca fracturi ale oaselor. Bolnavul se încordează ca un arc și ajunge să stea mai mult în ceafă și călcâie”, a menționat Nicolae Furtună.

Cazul de tetanos de la Comrat este al patrulea din ultimii zece ani. Ultima dată tetanosul a fost înregistrat în stânga Nistrului la un adolescent de 15 ani care nu era vaccinat. Medicii au intervenit pe ultima sută de metri cu un vaccin profilactic. Ceilalți doi bolnavi, un adolescent de la Briceni și un bărbat de la Anenii Noi, ambii nevaccinați, au decedat.

În Republica Moldova există un Program Național de Vaccinare care prevede și imunizarea împotriva tetanosului. Primele trei doze se administrează până la un an de zile, după care mai urmează altele trei până la 16 ani. Datele statistice arată că în ultimii 20 de ani interesul pentru vaccinul împotriva tetanosului a scăzut cu aproape zece la sută. De la 98,3% din copiii de până la un an imunizați în anul 2003, la 88,7% anul trecut. Începând cu vârsta de 20 de ani vaccinul se administrează o dată la zece ani.

”Vaccinul este valabil până la zece ani și se administrează la așa numitele vârste jubiliare 20, 30, 40, 50 și 60 de ani. Mai există și profilaxia de urgență a tetanosului când imunizarea se face în urma unor răni provocate de diferite obiecte insalubre, procedură care a fost refuzată de către bărbatul de la Comrat. Ultima dată el a fost vaccinat împotriva tetanosului acum 12 ani”, a concretizat Nicolae Furtună.

Potrivit lui Furtună, tetanosul nu se transmite de la om la om, singura modalitate de a contacta bacteria sunt rănile provocate de obiecte ascuțite care au intrat în contact cu solul. Pe lângă tăieturi, înțepături cu obiecte infectate, bacteria mai poate fi transmisă și prin mușcături de animale. În astfel de situații, pe lângă profilaxia infecției rabice se face și imunizarea împotriva tetanosului.

”Tetanosul mai este numit și boala tranșeelor din cauza numărului mare de bolnavi înregistrați în timpul războaielor. În Republica Moldova, această boală a fost foarte des întâlnită până la introducerea vaccinului la producătorii de tizic din cauză că aceștia se răneau des în timp ce amestecau de balegă cu paie”, a adăugat Nicolae Furtună.

În perioada anilor 1950-1960 în Moldova erau înregistrate anual între 120 și 160 de cazuri de tetanos. Odată cu creșterea numărului de persoane vaccinate, statisticile arată o scădere numărului de îmbolnăviri. În ultimele trei decenii au fost perioade când nu s-a raportat niciun caz de tetanos.