Boala mână-picior-gură: cum se manifestă și cât este de răspândită în Moldova

Boala mână-picior-gură: cum se manifestă și cât este de răspândită în Moldova

-
//
05.06.2017

Copilul tău are vezicule și ulcerații la gura? Febră, dureri în gât, oboseală, scăderea poftei de mâncare? Vorbim de infecția cu virusul Coxsackie, care provoaca herpangina și alte boli periculoase, mai ales la copii.

Boala mână-picior-gură: cum se manifestă și cât este de răspândită în Moldova

Virusul Coxsackie este împarţit în grupele: A şi B, cu peste 24 de serotipuri diferite. Virusurile Coxsackie pot determina boli febrile simple sau cu erupţie, boala mână-picior-gură, herpangină, laringită acută foliculară, stomatită aftoasă, pneumonie virală, miocardită, pericardită și meningită aseptică.

Boala mână-picior-gură este numele comun al infecţiei virale cauzată de virusul Coxsackie A16, întâlnită de obicei la copiii în vârstă de până la 10 ani, dar care poate apărea şi la adulţi. Se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și în gură.

Boala este frecventă în sezonul cald (vară-toamă). De obicei, infecția este transmisa pe cale fecal-orală, deşi ocazional virusul poate fi răspândit şi prin picături de saliva / secreții nazo-faringiene provenind de la indivizii infectați. Ustensilele, masa de schimbat scutece şi jucariile care vin în contact cu lichide organice care conțin virusul pot, de asemenea, să transmită infecția. Boala apare frecvent în creșe, grădinițe, dar și în mediul familial. Deşi virusul poate infecta persoane de orice vârstă, de obicei cei mai afectați sunt copiii.

Cu toate acestea, specialiștii epidemiologi spun că boala nu este întâlnită frecvent în Moldova.

”Infecția este rar întâlnită la noi. De obicei, vara se întâlnește mai frecvent, atunci când avem epidemie de infecție enterovirală. Asta-i una din manifestările infecției enterovirale, pentru că ea se manifestă fie prin meningită feroasă enterovirală, conjunctivită, boala gură-mână-picior, fie că-i altceva”, a declarant Nicolae Furtună, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică.

”Nu țin minte asemenea cazuri în Moldova. Știu că în Turcia au fost cazuri și în Ucraina, anul trecut, în regiunea Lvov au fost cazuri de Coxsackie. Dar în caz de infecție, copilul trebuie internat la spital, pentru că trebuie izolarea virusului. Medicii noștri sunt pregătiți în problema diagnosticării și tratamentului virusului. Măsuri de profilaxie specifice, cum ar fi vaccin, nu există. Se recomandă evitarea contactului cu persoanele suspecte sau persoanele bolnave, iar în caz de epidemie trebuie de evitat locurile aglomerate, scăldatul în bazine acvatice, etc.”, a menționat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției de prevenire în HIV/SIDA, Centrul Național de Sănătate Publică.

Perioada de la contaminare pînă la apariția simptomelor este de 3-7 zile. Copilul devine contagios din această săptămână premergătoare apariției simptomelor. Copiii pot dezvolta imunitate față de această boală pe măsură ce cresc în vîrstă. Tratamentul comporta îngrijiri antiseptice locale. Acest sindrom se vindecă spontan într-o săptămână.

Sursa: Mamaplus.MD