În perioada 12-18 noiembrie, în Moldova s-a desfășurat săptămâna de informare şi de luptă împotriva diabetului zaharat.

În ţara noastră incidenţa cazurilor de diabet zaharat în totalul maladiilor sistemului endocrin, deficienţelor de alimentaţie şi dereglărilor metabolice este de aproximativ 48%. Anual sunt diagnosticate nouă mii de cazuri noi, iar în prezent în Moldova există 84 mii de persoane afectate de această boală. La ziua actuală diabetul zaharat ocupă locul trei în structura mortalităţii persoanelor adulte, după bolile cardiovasculare şi cele oncologice. Cu fiecare an numărul de îmbolnăviri creşte constant, la fel ca şi complicaţiile severe ale acestei patologii. Despre ce înseamnă diabetul zaharat, care sunt simptomele, metodele de profilaxie şi cum putem preveni îmbolnăvirea, ne vorbeşte medicul endocrinolog Stepan Şupraski.

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o boală caracterizată prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge, care apare ca urmare a insuficienţei absolute sau relative a hormonului insulina. Insulina este produsă de celulele speciale ale pancreasului, numite celule beta. Funcţia acestor celule este afectată sub acţiunea anumitor factori externi sau interni, astfel apare insuficienţa insulinică, adică diabetul zaharat.

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski Ce tipuri de diabet zaharat există?

Stepan Şuparski:  După cum ştiţi, există mai multe tipuri de diabet. În medicină acestea sunt numite diabet zaharat de tip 1 şi de tip 2. Deşi cauzele apariţiei acestor tipuri de diabet sunt diferite, manifestările lor sunt identice, fiind legate de acţiunea concentraţiei ridicate a glucozei în sânge. Există diferenţe în viteza de manifestare a tipurilor 1 şi 2 de diabet, gradul de severitate, însă simptomele principale vor fi aceleaşi.

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski Diabetul zaharat are simptome specifice?

Oamenii acuză o senzaţie de gură uscată, iar ca urmare – sete intensă. Aceştia pot ajunge să consume câte 3-5 litri de lichide pe zi. Unul dintre primele semne ale diabetului zaharat este considerat urinatul frecvent, care se poate intensifica în timpul nopţii. Unele persoane pot prezenta o poftă de mâncare crescută. Acest fapt poate avea două cauze. Prima este excesul de insulină (diabetul zaharat tip 2), care influenţează direct asupra poftei de mâncare. Cea de a doua este „foamea” celulară. Ţinând cont de faptul că glucoza este sursa principală de energie pentru organism, la apariţia insuficienţei de glucoză în celule, cauzată atât de deficitul de insulină, cât şi de insensibilitatea la insulină, se dezvoltă foamea la nivel celular. Următorul semn al diabetului zaharat, care se poate manifesta chiar de la debutul bolii, este pruritul la nivelul tegumentelor, în special în zona perineului. Persoanele cu diabet zaharat sunt deseori afectate de boli infecţioase ale pielii: furunculoze, afecţiuni fungice. De foarte multe ori pacienţii acuză scăderea libidoului şi a potenţei. La fel, sunt posibile scăderea acuităţii vizuale şi dezvoltarea cataractei.

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski Care sunt cauzele apariţiei diabetului zaharat?

Un factor important în apariţia diabetului îl constituie predispoziţia ereditară. Se consideră că dacă tatăl sau mama au avut diabet, există un risc de 30 % ca şi Dumneavoastră să faceţi diabet. Dacă ambii părinţi au fost bolnavi, riscul creşte până la 60%. A doua cea mai importantă cauză a diabetului este obezitatea, caracteristică pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Dacă persoana ştie despre predispoziţia sa moştenită pentru diabet, aceasta trebuie să urmărească cu stricteţe greutatea sa corporală în scopul reducerii riscului de apariţie a bolii. În acelaşi timp, desigur, nu toţi cei care suferă de obezitate, chiar şi în formă gravă, se îmbolnăvesc de diabet. Şi pancreatita cronică – inflamaţia pancreasului – poate contribui la declanşarea diabetului. Stresul nervos reprezintă un factor agravant. Îndeosebi persoanele cu predispoziţie ereditară şi greutate excesivă a corpului trebuie să evite suprasolicitările emoţionale şi stresul. Un alt factor de risc este vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă creşte riscul apariţiei diabetului zaharat, însă factorul ereditar încetează să mai fie decisiv. Cel mai mare pericol îl reprezintă obezitatea, care, împreună cu vârsta şi bolile de care suferă persoana, poate condiţiona dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski Cum este diagnosticat diabetul zaharat?

Diagnosticul se bazează pe următoarele:

1. nivelul ridicat de glucoză observat la măsurări repetate, efectuate pe nemâncate. Norma este de 3,3-5,5 mmol/l;

2. prezenţa simptomelor clasice de diabet: consumul excesiv de lichide şi urinarea în cantităţi mari.

Nu trebuie să uităm că diabetul zaharat poate să nu aibă simptome, iar în aproximativ jumătate dintre cazurile diagnosticate, pacientul nu prezintă acuze.

Există un indicator foarte important – hemoglobina glicozilată, care se utilizează pentru controlul şi screeningul diabetului zaharat. Acest indice arată nivelul mediu al glicemiei pentru ultimele 3 luni. 

În cazul unui nivel înalt de hemoglobină glicozilată, altfel spus screeningul pacientului sănătos, se recomandă măsurarea nivelului glicemiei la 2 ore după administrarea glucozei (75 g). Acest test este foarte necesar dacă nivelul glicemiei este mai ridicat decât norma, însă nu suficient de ridicat pentru diagnosticarea diabetului. Testul se efectuează dimineaţa, după ce noaptea pacientul nu a consumat alimente cel puţin 12 ore. Se determină nivelul iniţial al glicemiei şi nivelul acesteia la 2 ore după administrarea a 75 g de glucoză dizolvată în 300 ml de apă. În normă (imediat după administrarea glucozei), concentraţia acesteia în sânge creşte, iar după 2 ore nivelul ei în cazul persoanelor sănătoase nu va depăşi 7,8 mmol/l. La pacienţii cu diabet zaharat, glucoza în sânge contribuie semnificativ la creşterea acestui indicator.

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski Există complicaţii legate de diabetul zaharat?

Diabetul zaharat trebuie ţinut permanent sub control. Acest lucru este foarte important! Controlul incorect şi modul de viaţă inadecvat pot provoca o stare cronică de glicemie ridicată, ceea ce, la  rândul său, duce la complicaţii. Cel mai periculos este faptul că acestea se pot manifesta la 10-15 ani după debutul bolii, se dezvoltă neobservat şi la început nu au nici un efect asupra stării de sănătate. Din cauza nivelului crescut al glicemiei apar treptat şi progresează rapid complicaţii specifice pentru diabet, legate de ochi, rinichi, picioare, precum şi complicaţii nespecifice, la nivelul sistemului cardiovascular.

Din păcate, combaterea complicaţiilor apărute este foarte dificilă, şi deseori vedem pacienţi care şi-au pierdut vederea din cauza diabetului, care suferă de cangrena membrelor inferioare, caz în care amputarea este deseori singura soluţie.

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski Vorbiţi-ne despre profilaxia diabetului.

Diabetul zaharat este o maladie cu predispoziţie ereditară. Acesta este un factor de risc, iar noi, din păcate, nu îl putem influenţa. Obezitatea este un alt factor de risc asupra căruia trebuie să fie focusată atenţia pacientului. Scăpând de greutatea în exces, putem reduce riscul apariţiei diabetului.  

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski Cum să evităm diagnosticul de diabet zaharat?

Pentru a evita diabetul zaharat şi complicaţiile lui trebuie să avem grijă de noi: să ducem un mod de viaţă sănătos, să controlăm nivelul glicemiei, al colesterolului, tensiunea arterială, să ne alimentăm corect şi regulat, să renunţăm la fumat, să excludem alcoolul, să practicăm exerciţiile fizice şi să învăţăm să reacţionăm corect la stres. Exerciţiile fizice regulate şi toate genurile de sport ajută la evitarea solicitărilor psihoemoţionale asupra organismului.

Sănătatea şi bunăstare Dumneavoastră depind, în primul rând, de Dumneavoastră!

Pentru informare: Ziua mondială de luptă împotriva diabetului este marcată anual pe data de 14 noiembrie la iniţiativa Federaţiei Internaţionale a Diabetului, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Diabetul zaharat: simptome şi profilaxie. Interviu cu specialistul Stepan Şuparski

Consultaţii calificate ale medicului endocrinolog puteţi obţine la Centrele medicilor de familie de la locul de trai, precum şi la clinicile private:

Centrul medical „Excellence”

or. Chişinău, str. Grenoble, 23

tel.: (022) 288622, (022) 288864

www.excellence.md

Centrul medical „Medpark”

or. Chişinău, str. E. Doga, 24

tel.: (022) 400040

www.medpark.md

Centrul medical „TerraMed”

or. Chişinău, str. Trandafirilor, 15/4

tel.: (022) 202373, (022) 815080

www.terramed.md

Centrul medical „TopMedConsult”

or. Chişinău, str. Testemiţanu, 37

tel.: 069182323