Astăzi toată lumea știe că paraziții intestinali trăiesc cu siguranță în fiecare corp uman. Cel mai des această infecție poate fi contractată pe timp de vară, dar e nevoie oare să luăm măsuri contra acestei infecții mai ales în cazul copiilor?
Irina: Cea mai bună metodă de prevenire a infestărilor parazitare, este, desigur, igiena personală. În RM este conceput un program pentru un grup de vârstă specific copiilor care frecventează instituțiile preșcolare, al cărui scop este de a preveni infecțiile cu helminți provocate de viermii rotunzi (Oxiurul, Ascarididae), prin tratamente profilactice prescrise de medicul de familie.
Cum un copil poate contracta o infecție cu paraziți și viermi intestinali?
Infecția cu helminți are la bază nerespectarea obiceiurilor de igienă personală în copilărie. Cel mai frecvent infecția se produce pe cale fecală- orală: prin obiecte contaminate (jucării, haine), prin alimente (fructe, legume), prin insecte (gândaci, muște), prin contactul cu animale (câini, pisici), prin contactul cu solul, cu nisipul (de pe terenul de joacă).
Cum poate mama să depisteze că copilul a fost infectat?
Nu există simptome specifice paraziților intestinali. Cu toate acestea, în cazul în care copilul nu adaugă în greutate, este palid, are un apetit scăzut, mâncărime în anus, apar erupții alergice, în acest caz, trebuie să se adreseze medicului deoarece infecțiile helmintice sunt de obicei diagnosticate și tratate rapid.
Ce fel de analize trebuie să se facă pentru a depista aceste infecții?
Deoarece există diferite tipuri de helmintoze, diagnosticul include o varietate de metode care sunt determinate de specialist, în funcție de suspiciunea de formă de paraziți. Sunt utilizate în principal fecalele și sângele.
Cum să protejăm copilul de viermii și paraziții intestinali?
Este destul de greu să te ferești de aceste infecții, mai ales pentru copiii care frecventează grădinița. Există însă modalități de crește oarecum protecția precum:
1.Spălarea mâinilor înainte de masă. Copilul trebuie să se obișnuiască cu acest obicei de la o vârstă fragedă.
2. Legumele și fructele trebuie să fie bine spălate iar înainte de consum să fie clătite cu apă fierbinte.
3. În nici un caz să nu se bea apă de la robinet, din fântâni și izvoare.
4. În timpul iernii, copilul nu ar trebui să pună limba pe țurțuri sau să „ guste” zăpada.
5. Nu trebuie consumat pește crud, sau carne insuficient de fiartă sau prăjită. Pentru tăierea peștelui crud și a cărnii trebuie să se utilizeze câte un fund de bucătărie separat.
6. Să se evite înotul în ape deschise, cum ar fi râuri, iazuri și lacuri.
7. Utilizarea soluțiilor care țin țânțarii și muștele departe.
8. Efectuarea măsurilor profilactice împotriva paraziților intestinali la animalele de companie.
Cristina Scripnic