Te ia cu amețeală? De cele mai multe ori, o amețeală nu e un pericol major. Totuși, stârnește panică. Fiindcă nu e puțin lucru să realizezi că nu mai ești stăpân pe sine. Măcar o dată în viață, treci prin senzația că te ia cu amețeală, că „fuge pământul de sub picioare”. Chiar și pentru câteva clipe, ce par o veșnicie, se învârte totul în jur.
Însoțită sau nu de leșin, de pierderea temporară a conștienței, de tremurături, amețeala nu ne poate lăsa indiferenți. De aceea, ca să preîntâmpinăm orice fel de neplăcere, ar fi bine să ne prezentăm la medic, imediat după un prim incident de acest gen. Și asta pentru că poate fi vorba despre afecțiuni grave, greu de tratat. Ateroscleroza cerebrală, accidentele vasculare, encefalitele, scleroza multiplă, modificările hormonale, stresul prelungit sunt numai câteva dintre ele.
Te ia cu amețeală? Fuga, la medic!
Dacă starea de amețeală nu este un episod unic, pasager, ci se repetă la intervale de timp, dacă amețelile sunt însoțite de grețuri, vărsături, dureri de cap, de urechi, de tremurături, dacă simți, în paralel cu amețeala, că nu ai suficient aer, amorțeli și înțepături la nivelul membrelor, palpitații, durere în piept, confuzie, atunci e cayul să treci pragul cabinetului medical. Specialiștii nu se pot exprima cu precizie în ceea ce privește diagnosticul, dacă nu știu care este durata stării de amețeală. Când este vorba de câteva clipe, de obicei, pacienții sunt îndrumați către un medic neurolog. Pe de altă parte, când vertijul ține ore în șir și chiar zile, e însoțit de tulburări de auz, de grețuri și vărsături, specialistul ORL este cel care dă verdictul final, putând fi vorba despre o afecțiune a urechii interne. În alte cazuri, cardiologul are ultimul cuvânt. Prin urmare, o vizită la medicul de familie e primul pas.
Ce poate fi?
O senzație de alunecare în gol se poate produce atunci când scade brusc nivelul zahărului în sânge sau când anemia își face simțită prezența. Dacă se întâmplă „să nu mai vezi pe unde mergi”, poate fi vorba de afecțiuni ale ochilor, ale inimii ori ale urechilor. Și lipsa unor vitamine și minerale din organism se manifestă în acest fel. Spondiloza cervicală este una dintre principalele „vinovate” pentru amețeli. În cazuri grave, se poate suspecta un hematom cerebral ori o tumoră la nivelul capului, mai ales dacă apar și migrene. Când simți că se învârte totul în jur, e posibil ca sindromul vertiginos să fie responsabil. Ritmul neregulat al bătăilor inimii, sau aritmia cardiacă, poate determina creșterea sau scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate fi resimțit de către suferind și prin amețeală și leșin. Iar fibrilația este cea mai cunoscută formă de aritmie.
Spune ce ai pe inimă!
„Deși, în cele mai multe cazuri, nu prezintă simptome, fibrilația atrială se diagnostichează foarte ușor. E nevoie doar de un stetoscop și de o ureche un pic antrenată. Totuși, netratată, aceasta prezintă risc major pentru accidente vasculare cerebrale, accidente ischemice, insuficiență cardiacă, infarct. Nu este o boală ca atare, ci un simptom care poate ascunde foarte multe afecțiuni grave. De multe ori, bolile cardiovasculare sunt subestimate din punct de vedere al prognosticului. Insuficienţa cardiacă are un prognostic la 5 ani mai prost decât majoritatea formelor de cancer, adică mai mulţi pacienţi depistaţi cu insuficienţă cardiacă severă mor în primii 5 ani de la diagnosticare decât cei diagnosticaţi cu majoritatea formelor de cancer. Rolul medicului de familie este acela de a îndruma rapid pacientul către specialiști.”, spune dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Sursa: libertateapentrufemei.ro