În Republica Moldova, săptămânal, trei femei decedează din cauza cancerului de col uterin. Deși această formă de cancer poate fi cel mai ușor prevenită, anual, circa 300 de femei află că trebuie să înfrunte o luptă grea. În 60% din cazuri, aceste femei se adresează tardiv la medic, atunci când tratamentul este mai costisitor şi mai puțin eficient.
Conform datelor statistice, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar. În fiecare an, această maladie răpeşte viaţa a circa 150 de femei din țara noastră.
Colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului vizibilă la examenul în valve efectuat la un consult ginecologic. Evoluția cancerului de col este silențioasă și în timp evoluează în mediu de la 5-10 ani.
De la normă la patologie
Cancerul cervical survine în rezultatul creșterii necontrolate a celulelor anormale în colul uterin, care începe, de regulă la suprafață, este invaziv și în cazuri avansate, se răspândește și în alte părți ale corpului prin metastaze.
Etiologia cancerului cervical
Descoperirea papilomavirusului uman (HPV) și demonstrarea dezvoltării cancerului de col uterin la pacientele infectate cu serotipuri înalt oncogene aparține profesorului german Harald zur Hausen, premiat în anul 2008 cu premiul Nobel.
Deosebim peste 100 de serotipuri a HPV, din ele cancerul cervical este cauzat de aproximativ 15 tulpini cancerigene sau "cu risc sporit". HPV are o frecvență înaltă și se transmite preponderent pe cale sexuală. Cele mai multe infecții se produc la tineri în primii ani de activitate sexuală, incidența și prevalența scăzând ulterior. Aproximativ 90% din noile infecții de HPV sunt eliminate în mod natural de către sistemul imunitar și doar infecțiile persistente cresc riscul de cancer de col uterin.
Factori de risc pentru infecția HPV și cancerul cervical servesc: debutul precoce al vieții sexuale, parteneri sexuali multipli și fumatul.
Deseori, infecția HPV este asimptomatică. Progresarea de la infecție până la leziuni pre-canceroase și eventual cancer este lentă, însă poate fi mai rapidă la femeile cu sistemul imunitar suprimat.
Mecanismul dezvoltării cancerului cervical cauzat de HPV
Semnele clinice în cancer cervical apar de obicei în stadii avansate a maladiei. Principalele simptome sunt: sângerări vaginale neregulate sau sângerare după actul sexual, fatigabilitate, pierderea greutății, inapetență, disconfort vaginal sau eliminări mirositoare, edemațierea unui membru. Simptomele mai grave (de regulă, în stadii terminale) includ: anemie severă, fistule vezico-vaginale, recto-vaginale, limfedemul.
Tratament etiologic pentru infecția cu HPV nu există!
Pârghii eficiente în lupta cu cancerul cervical reprezintă prevenirea primară și secundară. Prevenirea primară se efectuează la fete cuprinse între vârsta 9-13 ani prin vaccinarea anti-HPV și educație sexuală. Prevenirea secundară include femeile peste 25 ani sau după debutul vieții sexuale, prin screening cervical (PAP test), testarea la HPV serotipuri cu risc înalt 16 și 18 și tratament a leziunilor precanceroase depistate. PAP test– cel mai de succes screening în istoria medicinii, economic eficace și util în lupta cu cancerul de col uterin. Țările cu screening organizat au ajuns să scadă mortalitatea și morbiditatea de cancer de col în 50-90%.
Îndeamnăm fiecare femeie, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 61 de ani, să efectueze screening-ul de col uterin sau testul Papanicolau, care este gratuit indiferent dacă persoana deţine sau nu asigurare medicală. Pacientele din grupul ţintă trebuie să se adreseze la medicul de familie sau asistentul medical, pentru a beneficia de acest test. Dacă i se depistează o patologie, atunci va fi examinată suplimentar prin colposcopie, cu tratament și investigații ulterioare. Pentru prevenirea cancerului, specialiștii recomandă efectuarea screening-ului de col uterin la un interval de 3 ani.
Vaccinarea anti-HPV – reprezintă un instrument util în luptă cu cancerul cervical!
Conform datelor Alianței Globale pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI), vaccinul anti-HPV a fost introdus în 74 țări. Studiile clinice de monitorizare a duratei protecției conferite de vaccin au estimat imunogenitatea – până la 8,4 ani și eficacitatea – până la 9,4 ani și nici un caz de infecție la cei vaccinați – până la 10 ani, nu există dovezi că eficacitatea ar scădea în timp.
Grație suportului UNICEF, OMS, GAVI, Republica Moldova a beneficiat de vaccinul Gardasil tetravalent – care se efectuează gratis în cabinetele de vaccinare a Centrelor Medicilor de Familie din noiembrie 2017 pentru fetele cu vârsta de 10 ani, în doua doze 0 și 6 luni.
Astăzi începe Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.
Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicala din Republica Moldova ține să sensibilizeze populația feminină în conștientizarea problemei cancerului cervical și să pledeze pentru metodele eficiente de prevenire!
Dragi femei, aveți grijă de sănătatea voastră!
Sursa: Mamaplus.MD