Dacă aveți acasă un multifirbător atunci aceste 23 de rețete gustoase pentru copii pe care le-am pregătit pentru dvs. vor fi tocmai binevenite, mai ales atunci când nu poți sta toată ziua la bucătărie.
Aceste rețete sunt potrivite pentru copii mici, unele chiar și pentru copii de până la un an, totul depinde de ce produse ați introdus deja în dieta copilului. Dar nu uitați de sare, zahăr pe care trebuie să le evitați în primul an de viață a copilului.
Până la un an toate rețetele trebuiesc gătite pe apă iar după pregătire pot fi amestecate cu lapte matern sau lapte praf.
Deci, să trecem la rețete.
Pârjoale pe abur
Mod de preparare:
Carne se dă prin mașina de tocat, se amestecă cu pâinea înmuiată în apă rece și din nou se trece prin mașina de tocat, se adaugă un pic de sare, se amestecă bine adăugând apă rece. Dăm pârjoalelor forma dorită și le punem în recipientul pentru aburi. Alegeți programul "aburi" pentru un timp de 30-40 minute.
Omletă cu dovlecel
Mod de preparare:
În castron se pune o bucată de unt. Dovleceii se spală se curăță și se dau prin răzătoare. Se pun în castron și se fierb până sunt gata (aproximativ 15min.) Se toarnă amestecatul de ouă cu lapte și se alege programul "Copturi".
Mere coapte cu fulgi de ovăz
Mod de preparare:
Mere se dau prin zahăr și scorțișoară. Într-un castron separat, se amestecă untul cu zahărul, oul, laptele, cerealele. Forma multifierbătorului se unge cu unt, se pun toate ingredientele, se ivelează și se coce timp de 40 minute.
Omletă la aburi
Se bat ouăle cu laptele, se toarnă într-o formă de silicon, unsă cu unt. Se dă la aburi pentru 12 minute.
Pudding din brânză de vaci și banane
Mod de preparare:
Brânza de vaci, zahărul și oul se bate bine, se adaugă grișul. Într-o cană separat se fărâmițează banana cu o furculiță și se adaugă la brânza de vaci, se amestecă bine. (Eu am adăugat și caise uscate). Pasta de brânză de vaci se pune într-o tavă unsă cu unt. Se lasă la aburi pentru 15-20 minute (nu uitați să turnați o cană sau două de apă, iar recipientul cu pudding se pune în vasul pentru vapori).
Puteți decora cu felii de banane și fărimituri de biscuiți.
Omletă dulce
Mod de preparare:
Se bat toate îngredientele cu un mixer până formează o spumă. Se toarnă într-o formă unsă, se coace la aburi pentru 5-7 minute, în containerul pentru vapori.
Supă cu perisoare
Se amestecă toate ingredientele și se dă forma chifteluțelor.
Se pun în multifierbător și se mai adaugă cartofi, ceapa (tăiată mărunt), morcovi, pătrunjel, mărar uscat, sare, se toarnă apă și pune modul „supe” pentru 10-12min. Aproape să fie gata se deschide și se adaugă tăiței la ochi în dependență de volum.
Supă de mazăre cu carne
Mod de preparare:
La multifierbător alegem regimul "copturi" și punem în recipient ceapa tocată, morcovii, apoi se adaugă carne tocată mărunt, se spală mazărea (opțional lăsată la înmuiat peste noapte în apă rece), se acoperă cu apă și se fierbe timp de 1.5 ore. Se adaugă frunza de dafin, sare și piper după gust. Supa iese foarte parfumată, densă și bogată în vitamine.
Colțunași cu cartofi
Mod de preparare:
În primul rând, se prepară umplutura: cartofii trebuie fierți, se scurg de apă, se adaugă untul și ceapa se ține la aburi în puțină apă.
Până se răcește umplutura pregătim aluatul.
Aluatul: Făina se presară grămăjoară iar în mijloc se pune oul. Se adaugă sare, câte un pic se adăuga laptele, se frământă aluatul. Când aluatul este gata se pune in folie de bucătărie și se lasă la frigider timp de 40 minute.
Apoi împărțiți aluatul în 5 bucăți egale, câte una se întind mai apoi astfel încât să aibă o grosime de 0,5 cm. Cu ajutorul unui pahar, tăiem cerculețe, se umplu și se lipesc. Containerul se unge cu unt, se pun colțunașii care nu trebuie să fie în contact unul cu celălalt, se gătesc timp de 20-30 de minute.
Pârjoale foarte gustoase din varză
Mod de preparare:
Se toacă mărunt ceapa, morcov se dă prin răzătoare și se prăjesc în unt sau la aburi în multifierbător pentru câteva minute. Se lasă în alt castron să se răcească.
Se taie varza fin, sau se dă printr-un blender. Se pune recipientul de gătit, se adaugă ½ -1 cană de apă și se gătește în multifierbător, aproximativ o oră până este aproape gata. După stingerea excesul de lichid trebuie scurs sau se fierbe până la evaporarea apei. Apoi, amestecând constant se toarnă grișul și se lasă timp de 20 minute la înăbușit. Amestecul trebuie să fie rece, și se adaugă sare, ouă, ceapa prăjită și morcovul și se amestecă bine.
Se dă formă pârjoalelor, se trec prin pesmeți și se prăjește pe ambele părți la regimul "Prăjire" sau la aburi.
Pârjoalele se pregătesc foarte repede, deoarece varza este aproape gata. Deci, câteva minute pentru fiecare parte până se rumenesc sunt de ajuns.
În partea de jos a multifierbătorului încap 4 pârjoale, de aceea puteți folosi, și o tigaie obișnuită.
Acesta este un fel de mâncare foarte gustos, care poate fi consumat separate sau cu un sos, dar și cu o garnitură. Ca sos pentru pârjoale poate fi cel din smântână cu verdeață și usturoi.
Chec cu dulceață
Mod de preparare:
Toate ingredientele se amestecă și se pun la regimul "copturi" pentru 50 de minute.
Piure de fructe
Mod de preparare:
Se spală fructele, se curăță de coji și semințe, se taie în cuburi (aproximativ de 3 cm).
În castronul multifirbătorului se toarnă apa iar în partea de sus se pune containerul pentru gătirea la aburi. Se pun în el fructele și se toarnă siropul. Închideți capacul, selectați program „gătire la aburi” și lăsați la gătit timp de 25 de minute.
Gătiți până la sfârșitul regimului. Fructele gata se scot într-un castron și se bat până se omogenizează.
Aricei
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt sau se dă rin mașina de tocat.
Carnea tocată, orezul, oul, ceapa, sarea și condimentele se amestecă. Se fac chifteluțe.
Smântână se amestecă cu pasta de tomate.
În castronul multifierbătorului (uns în prealabil cu unt) se pun chifteluțele, se adaugă smântâna cu pasta de tomate, se adaugă apă. Închideți capacul, selectați programul „fierbere”, și lăsați la gătit timp de1h. și 30min. (În timp ce se gătesc amestecați atent ca să nu stricați ariceii).
Gătiți până la sfârșitul regimului.
Acestui fel de mâncare I se potrivesc de minune verdețurile proaspete tăiate mărunt.
Terci de orez
Mod de preparare:
Se spală orezul sub jet de apă până când apa care curge din orez va fi transparentă.
Puneți orezul în multifirbător, se toarnă laptele și apa, sarea, se presară cu zahăr.
Activează programul automat "terci cu lapte." Când sună alarma, deschideți capacul și amestecați tercil, adăugați untul. Porniți modul de încălzire timp de 30 de minute.
Terciul poate fi servit cu gem sau marmeladă.
Ficat la cuptor
Mod de preparare:
- Se spală ficat de pui sub jet de apă, se lasă să se scurgă lichidul.
- Ceapă se curăță de coajă, se taie în sferturi
- Se amestecă într-un blender orezul, morcovul fiert, ceapa, ficatul. În amestecul rezultat se adaugă bicarbonatul de sodiu, sare, piper, ouă, smântână, muștar.
- Se unge cupa multifirbătorului cu ulei vegetal pentru a turna amestecul.
- Activați modul "coacere". O oră mai târziu, scoateți recipientul și lăsați-l să se răcească.
Coptură
Mod de preparare:
Unt pentru ungerea cupei.
Pesmeți pentru a-i presăra în cupă.
Toate se amestecă cu mixerul și se lasă în multifirbător pentru aproximativ o oră.
Tort cu banane
Mod de preparare:
Se amestecă ouăle cu zahărul și untul, cu bananele fărâmițate cu o furculiță și se adaugă făina atât cât aluatul să amintească de o smântână densă.
Ungeți cupa multifirbătorului cu unt, și puneți aluatul.
Activați regimul "coacere" timp de 1 oră, și după finisare poate fi servit.
Terci de hrișcă cu carne
Mod de preparare:
- Ceapa se toacă mărunt iar morcovul se curăță și se dă prin răzătoare.
- În multifierbător la regimul "coacere" se prăjește ceapa și morcovii.
- Se adaugă carne tocată, se amestecă și se fierbe totul împreună încă 15 - 20 de minute. În procesul de prăjire carne de vită se amestecă.
- Hrișca se spală și se adaugă la carne.
- Se toarnă apa. Se condimentează cu sare și piper. Se amestecă.
- Închideți capacul, setați "hrișcă" sau "pilaf"
- Gătiți hrișca până la semnalul sonor.
Terciul de hrișcă cu carne este gata!
Macaroane cu ficat
Mod de preparare:
- În multifierbător la regimul "coacere" se prăjește ceapa și apoi morcovii.
- După ce ceapa și morcovii sunt gata, se adauga ficatul tocat și două - trei linguri de smântână.
- Se amestecă și se fierbe timp de încă 15 - 20 de minute.
- Apoi se adaugă macaroanele. De obicei se pune jumătate de pachet, sau un pachet întreg în dependență de cât de mulți oameni vor mânca.
- Se amestecă macaroanele cu ficatul. Se condimentează cu sare, și condimente după gust.
- Se acoperă cu apă. Apa trebuie să acopere pastele.
- Închideți capacul, setați "Terci".
- Este gata când auziți semnalul sonor, dar poate fi oprit și cu 10 - 15 minute mai devreme.
Ragu cu carne
Mod de preparare:
Carnea, împreună cu legumele se taie în cuburi mari și verdeața se toacă. Toate se pun în cupa multifirbătorului se adaugă ulei, condimente, sare, usturoi și se amestecă. Se gătește timp de 1 oră.
Mamaligă
Mod de preparare:
În cupa multifirbătorului punem crupele de porumb. Umplem cu apă. Adăugați sare și unt.
Setați programul "supe / terciuri" se fierbe timp de 30 de minute. Pentru încă 10-15 minute lăsăm terciul în multifirbător fără să deschidem.
Cartofi cu carne
Mod de preparare:
Prăjiți carnea la programul prăjire (carne) timp de 30 minute (nu adăugați unt, apa pe care o lasă carnea trebuie să se evaporeze).
Înainte cu 15 minute de sfârșitul programului se adaugă ceapa și morcovii (dacă este necesar, se adaugă puțină apă).
După semnalul sonor, se adaugă cartofii, sare și piper. Se acoperă cu apă (cantitate de apă depinde de preferințele dumneavoastră).
Activați programul ”supe”. Se gătește timp de aproximativ 40 minute (depinde de tipul de cartofi).
Cartofi cu carne tocată la cuptor
Mod de preparare:
Se fierbe un piure de cartofi tare, se răcește și se adaugă ouăle … carnea se dă prin mașina de tocat, ceapa tăiată mărunt se adaugă la carnea tocată.
Ungeți cupa multifierbătorului cu ulei. Stratul inferior punem cartofi, apoi carne tocată, deasupra smântână sau frișcî, și din nou cartofi.
Cașcavalul ras se presară deasupra. Se coace timp de 65 minute. 20 de minute se încălzește.
Poftă Bună!