5 aprilie este o dată deosebită din punctul de vedere al gastronomiei, pentru că în această zi se sărbătorește Ziua internațională a supei. Istoricii afirmă că rețetele de supă erau cunoscute deja în secolul I înainte de Christos, iar pentru prima dată aceasta a fost pregătită în Asia. Cuvântul „supă” are totuși o etimologie franceză, tocmai de aceea astăzi am decis să vă surprindem cu o rețetă unică de supă clasică de ceapă, adorată de francezi.
MOD DE PREPARARE
1. Tăiați ceapa în patru, apoi feliuțe subțiri. Alegeți ceapă albă, gustoasă.
2. Topiți unul într-o tigaie, la foc mic, adăugați ceapa. Puteți adăuga câteva tulpini de țelină, dar nu este obligatoriu.
3. Prăjiți ceapa, amestecând ocazional, până începe să se caramelizeze, căpătând o culoare aurie. Acesta nu este un proces rapid, el durează între 20 și 35 de minute. Dar aceasta este etapa cea mai importantă, datorită căreia vom obține o supă foarte gustoasă.
4. Turnăm 250 ml de bulion, preferabil de vită, însă puteți folosi și bulion de legume, pui sau pur și simplu apă.
5. Bulionul se va evapora treptat. În acest timp rupeți frunzele de cimbru, aproximativ 5-7 crenguțe. Cimbrul deschide gustul dulce al cepei. Puteți folosi și cimbru uscat.
6. Ideea supei este să evaporați bulionul. Atunci când spatula lasă o urmă, înseamnă că masa este suficient de densă. Turnăm alte 250 ml de bulion. Repetăm procesul, evaporând bulionul.
7. După ce se evaporă și a doua porție de bulion (spatula lasă o urmă), turnați restul de bulion (aproximativ 400 ml), aduceți la fierbere și fierbeți până supa capătă o consistență medie. Adică spatula nu lasă urmă, dar supa nu este nici prea lichidă.
8. În timp ce supa fierbe, pregătim pesmeții. Folosiți bagheta. Tăiem felii subțiri pe diagonală (sau cubulețe) și le prăjim în toaster.
9. Supa poate fi deja servită, dar dacă vreți rețeta clasică, continuăm să gătim. Turnăm supa în olițe sau boluri de supă, lăsând aproximativ 1 cm până la marginea de sus.
10. Presăram deasupra cașcaval tare, de tipul parmezanului, pentru ca acesta să acopere întreaga suprafață. Punem deasupra pesmeții, apoi un alt strat de cașcaval ras.
11. Dăm la cuptorul încălzit la 200 de grade. Lăsăm doar cât să se topească cașcavalul, iar supa să nu se răcească. De îndată ce cașcavalul se topește, scoatem de la cuptor și servim.
Veți fi cu siguranță impresionați de gustul și textura acestei supe excepționale!