Olea Socolova: "Gătitul pentru mine - nu este doar activitatea internă de zi cu zi. Acest tip este o artă, un proces de creație, care este atât de captivant încât îmi doresc întotdeauna să încerc ceva nou și împărtășesc experienţa mea cu cititorii. Sunt mereu în căutare, încerc noi, interesante și neobișnuite rețete, combinaţii de ingrediente, învăț noi modalități de prelucrare ale produselor și-mi îmbunătățesc cunoștințele în domeniul culinar.Culinăria - una dintre cele mai mari pasiuni în viaţa mea. Și drept dovadă este şi site-ul gastronomic deschis de mine"
Oamenii de vârsta a treia, pe care i-am servit vre-o dată cu aceste copturi, întotdeauna spuneau: ”Este gustul copilăriei, bufetului de la școală…într-un cuvânt nostalgie! Așa fel de sociniki nu mai cumperi în magazine”.Nouă nici nu ne trebuie să căutăm aceste copturi prin magazine, asta pentru că pot fi coapte acasă foarte simplu. Cândva am găsit această rețetă în cartea Irinei Ceadeeva, iar de atunci a nimerit în cartea mea de rețete alese. Singurul dezavantaj al acestei rețete - dacă doriți să vă reușească conform standardelor de stat, folosiți cântarul de bucătărie, pentru a măsura exact cantitatea ingredientelor.
Pentru aluat aveți nevoie de:
210 gr. de făină
1 ou
50 gr. de zahăr pudră
100 gr. de unt
Puțină sare
¼ linguriță mică de praf de copt
Pentru umplutură aveți nevoie de:
200 gr. de brânza de vaci
40 gr. de zahăr
30 gr. de făină
20 gr. de smântâna.
½ de gălbenuș de ou (restul gălbenușului nu-l aruncați, amestecați cu 1 lingură de masă de apă caldă și lăsați pentru a unge sociniki).
Modul de preparare:
1. Pentru început pregătiți umplutura, pentru ca zahărul să reușească să se topească. Toate ingredientele le puneți într-un bol și le mixați bine.
2. Pregătiți aluatul. Într-un bol se pune untul , oul, sarea, și pudra de zahăr și se mixează bine. Adăugați făina cernută cu praful de copt.
3. Frământați bine aluatul și faceți o bilă. Divizați aluatul în 6 bucăți egale, după care fiecare bucată o rulați, iar ulterior o întindeți într-o foaie subțire. Puneți umplutura pe marginea aluatului, acoperiți cu a doua jumătate de aluat, însă în așa fel încât puțină umplutură să rămână la vedere.
4. Sociniki se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de pergament. Deasupra se ung cu gălbenușul de ou (aluatul și umplutura).
5. Se dau la cuptor la temperatura de 200 grade pentru 25 de minute (verificați periodic, deoarece timpul de coacere depinde de cuptorul dvs) .