Salata de fasole boabe este o rețetă potrivită pentru postul Sfintelor Sărbători de Paști. Știai că fasolea este leguma cu cea mai mare cantitate de fibre? Printre altele, aceasta ajută la reducerea riscului de boli cardiace și la îmbunătățirea nivelului de colesterol. Salata de fasole boabe este o rețetă sănătoasă pe care să o împarți cu întreaga familie.
Ingrediente:
- 1 kg fasole boabe;
- 300 g ceapă roșie;
- 100 g ulei;
- 50 ml oțet;
- 2 legături mărar;
- 1 vârf de cuțit nucșoară pudră;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
- Fasolea se alege de impurități și se lasă la înmuiat în apă rece circa 12 ore, de preferat de pe o zi pe alta. Se pune apoi la fiert și după cinci minute, de când a început să fiarbă, se scurge de apă și se pune la fiert în altă apă fierbinte. Se fierbe circa 90 de minute, după care se scurge și se lasă să se răcească.
- Ceapa se curăță, se spală, se taie julien, apoi se presară o linguriță de sare, se freacă bine, se stoarce și se scurge de zeama care rămâne.
- Se amestecă fasolea cu ceapa, nucșoara, mărarul tocat mărunt, după care se pune oțetul diluat cu 50 ml apă și ulei. Se potrivește de sare și piper după gust. Salata de fasole se consumă rece.
Care sunt beneficiile fasolei?
- Fasolea conține o varietate de vitamine și minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu și fier. Calciul și fosforul joacă un rol vital în sănătatea oaselor. Acidul folic este o vitamină B, adesea asociată cu sănătatea sarcinii. El este necesar pentru producerea și întreținerea celulelor noi.
- Fasolea este plină de fibre atât solubile, cât și insolubile. Ea conține chiar cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele.
- Consumul de fasole ajută și la îmbunătățirea nivelului colesterolului și la reducerea riscurilor de boli cardiace.
- Fasolea contribuie și la menținerea cantității de zahăr sau glucoză ajutând la reducerea riscului de a dezvolta diabet.
- Bogată în carbohidrați complecși, proteine și fibre, fasolea albă este considerată un produs alimentar cu un indice glicemic scăzut.