Curățați morcovul și fierbeți-l în apă sărată timp de 10 min. Lăsați să se răcească și tăiați-l cubulețe mici, de mărimea unui bob de mazăre. În altă oală fierbeți mazărea verde timp de 6 min. Strecurați. Spălați și uscați pătrunjelul, rupeți frunzele. Tocați-le mărunt.
Înmuiați pâinea în lapte. Mărunțiți fileul de cambulă în blender, până la obținerea unei paste. Adăugați pâinea înmuiată, din care s-a scurs lapte în exces, albușul, nucșoara, sarea și piperul. Omogenizați. Adăugați morcovul, mazărea verde și pătrunjelul. Amestecați încă o dată și dați la frigider.
Tăiați de-a lungul partea mai groasă a primului fileu, în așa fel încât să obțineți o bucată cu lățimea de aproximativ 3 cm, iar spatele și abdomenul să aibă aceeași grosime.
Secționați cel de-al doilea fileu de-a lungul, dinspre mijloc spre stânga și dreapta, lăsând o margine 1,5 cm. Ar trebui să obțineți astfel trei bucăți – una mare, a doua mai mică și a treia sub formă de trunchi.
Puneți în mijlocul bucății mai mari umplutura pregătită, lăsând margini libere de câte 5 cm. Pe umplutură aranjați bucata de pește sub formă de trunchi.
Puneți deasupra restul de umplutură, acoperiți cu bucata mai mică de somon. Ridicați marginile libere ale fileului inferior și fixați-le cu scobitoare de lemn. Ungeți rulada cu ulei, împachetați-o în folie de aluminiu și dați-o în cuptor pentru 35 min., la temperatura de 200 °С. Lăsați să se răcească până la temperatura camerei, apoi dați la frigider. Înainte de a servi, scoateți folia, îndepărtați scobitoarele și porționați rulada.