În curând ne așteaptă mai multe zile de odihnă cu ocazia sărbătorilor naționale, iar potrivit tradiției, multe persoane preferă să sărbătorească, ieșind la un picnic împreună cu prietenii. Iar despre ce picnic poate fi vorba fără frigărui – simbolul principal al odihnei la natură.
Unul din secretele unui frigărui delicios - este marinada. Fiecare bucătar sau familie are propria rețetă, care este transmisă din generație în generație și devine una tradițională. Pe lîngă rețetele clasice, bucătarii-șefi experimentează cu diverse combinații de produse, inventând marinade și sosuri noi, uneori chiar exotice.
Vă propunem 8 rețete de marinade – de la cele mai simple, econome și tradiționale până la cele mai sofisticate.
Încercați și dvs.cu siguranță veți reuși!
Marinadă din lămâie și ceapă pentru carnea de porc. Una din cele mai simple variante.
Trei cepe se taie inele și se freacă cu sare. Amestecați cu carnea. Stoarceți sucul a ½ din lămâie. Puneți totul într-un bol mare, condimentați după gust și lăsați pentru 10 ore.
Marinada din ceapă și roșii. Pentru un frigărui suculent.
10 cepe și 10 roșii se dau prin mașina de tocat carne, se adaugă sare, puțin zahăr, piper negru măcinat și piper roșu. Carnea se marinează nu mai puțin de 2 ore. Roșiile pot fi înlocuite cu suc de roșii.
Marinadă din vin pentru carnea de oaie. Un gust puternic și picant.
Două cepe se taie inele, se adaugă 1 pahar de vin roșu sec, ½ de pahar de oțet de vin, 3 linguri de masă de ulei, câte o lingură de piper negru măcinat, rozmarin și cimbru. Se amestecă toate ingredientele, se așează carnea de oaie și se lasă pentru cel puțin 6 ore.
Marinadă cu suc de rodii pentru carne. Scoate în evidență gustul și aroma orientală.
Carnea se amestecă bine cu mâinile cu ceapă și condimente – coriandru, piper negru măcinat și chimen. Chimenul trebuie folosit cu atenție, deoarece este un condiment cu aromă puternică. Turnați peste carne sucul de rodii și lăsați să se marineze.
Marinadă cu miere pentru carnea de porc și vită. Face gustul frigăruilor mai picant și piperat.
O lingură de masă de miere se încălzește la baia cu abur. Se adaugă 3 linguri de masă de sos de soia. Se toarnă o lingură mică de ulei de susan și se adaugă condimentele – ghimbir măcinat, piper roșu și câțiva căței de usturoi. Se marinează timp de 8 ore.
Marinadă cu verdeață pentru carnea de pui și pește
Două cepe se taie inele, se freacă cu sare. Se adaugă cîte o legătură de mentă și coriandru tăiată mărunt, un cățel de usturoi presat. Se toarnă 2 linguri de masă de suc de lămâie și ½ de pahar de ulei de măsline. Frigăruii se marinează 2-3 ore.
Marinada cu iaurt pentru carnea de pui.
Rădăcina de ghimbir (2 cm) se rade prin răzătoare, se adaugă 3 căței de usturoi presați, sucul unei lămâi și condimente – 1 lingură de masă de turmeric, 1 lingură de masă de coriandru, 1 lingură de masă de chimen, ½ lingură de masă de ardei roșu piperat. Se amestecă cu o cutie de iaurt natural (250 gr) și se marinează carnea pentru câteva ore.
Marinada pentru legume.
Ceapa se toacă mărunt, 2 căței de usturoi se presează. Se adaugă jumătate de legătură de verdeață tăiată mărunt. Se toarnă 4 linguri de masă de ulei vegetal, se adaugă condimentele – piper negru și roșu. Legumele se marinează înainte de a fi puse pe grătar.