Pregăteşte-ţi cămara pentru iarnă! În mai puţin de 20 de minute, veţi pregăti cei mai gustoşi şi crocanţi castraveţi muraţi. Se vor potrivi de minune la iarnă alături de o tocăniţă, friptură sau fasole boabe.
Pentru un borcan de 3 litri aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
- 2 kg castraveţi mici sau medii (eu nu pun castraveţi mari);
- 1,5 L apă;
- 30 g sare neiodată (cca. o lingură şi jumătate);
- 4-5 căţei de usturoi decojiti şi tăiaţi în 2;
- 100 g hrean tăiat în fâşii lungi (cca 6-8 fâşii);
- 2-3 fire de cimbru uscat;
- 2 -3 fire de mărar uscat (cu tije cu tot);
- 1 ardei iute;
- 1 morcov tăiat rondele (opţional);
- 1 lingură de oţet alimentar (cca. 20 ml).
Mod de preparare:
Se aleg borcanele în funcţie de dimensiunile preferate (fie de dimensiuni mici, fie 2-3 de dimensiuni mai mari). În fiecare borcan se pun câte 1-2 beţe de mărar, 3 căţei de usturoi, morcov feliat, jumătate de rădăcină de hrean, câteva boabe de piper şi celelalte ingrediente.
Mai apoi, castraveţii se aranjează bine în borcane, astfel încât să nu rămână locuri goale între ei.
Saramura pentru castraveţi muraţi este o soluţie salină compusă din apă şi sare. Sarea trebuie să fie neiodată. La fiecare litru de apă se pune câte o lingură bună de sare – 20 g cântărite.
Într-un borcan de 3 L încap 2 kg de castraveţi şi saramură din 1,5 L apă. Într-o oală, se pune apa la fiert împreună cu sarea şi se lasă să clocotească 5 minute, apoi se pun capace şi se lasă 24 de ore.
În acest răstimp castraveţii încep să fermenteze şi să facă spumă. Spuma se lasă în borcan, nu se aruncă!
A doua zi, se completează nivelul lichidului cu restul de saramură rece, rămasă din ziua precedentă, că să fie plin până aproape de buză, apoi se pune câte o lingură de oţet în fiecare borcan. El va păstra castraveţii crocanţi şi tari timp de multe luni de zile (peste 12 luni).
La sfârşit, se închid bine capacele, iar borcanele se pun cu fundul în sus, pe un prosop, până devin reci. Se pot păstra pe rafturile din cămară sau oriunde altundeva, chiar şi la temperatura camerei.