Maria Andriuță- pasionată de gastronomie și un gurmand adevărat. "Pentru mine, gătirea este un fel de meditație în care te poți scufunda totalmente în procesul de creație. Și probabil ca este cel mai rapid mod să savurezi rezultatul muncii tale! :) "
Aflîndu-vă vara la mare ar fi păcat să nu gătiți pilaf cu fructe de mare, mai ales că midiile au fost aduse din regiunea Aiu-Daga, adică Muntele Ursului. Această mîncare merită efortul depus în procesul de pregătire, pentru că veți primi ceva aromat, benefic pentru sănătate și delicios.
Lista ingredientelor:
1.5 pahar de orez ”Basmati”
1 kg de midii
Ceapă – 2 buc.
Roșii – 3 buc.
Morcov – 1 buc.
Vin sec – 200 ml.
Coriandru – 1 legătură
Tarhun – 2 crenguțe
Usturoi – 5 căței
Ulei vegetal – 2 linguri mari
Condimente pentru pilaf – 1 lingură mare
Ceapa se taie inele, morcovul pai, prăjim timp de 5 minute într-o tigaie cu ulei vegetal încins.
Roșiile se taie cuburi, usturoiul felii subțiri.
Adăugăm la ceapa cu morcov, prăjim încă 3 minute
Adăugăm vinul la legume.
Îndată ce vinul începe să fiarbă, adăugăm midiile bine spălate împreună cu scoicile. Urmărim să se deschidă fiecare scoică. Pentru aceasta este nevoie de 5-7 minute. Dacă după expirarea timpului unele scoici vor rămîne închise – aruncați-le.
Adăugăm orezul, sarea, piperul negru și condimentele pentru pilaf. Încercați să turnați orezul astfel, încît să nimerească în fiecare scoică. Ulterioar, la fierbere orezul va umple scoica.
Turnăm 1.3 litri de apă clocotită și fierbem timp de 15-20 de minute.
Adăugăm verdeața de coriandru și tarhun (estragon) tăiată mășcat.
Amestecăm, adăugăm cîteva bucăți de unt și fierbem încă 10 minute. Stingeți focul și lăsați pilaful să se odihnească sub capac încă 5-7 minute.
Poftim! Servim pilaful cu midii de Yalta cu lămîie și vin.