Ferran Adria este un renumit bucătar-șef al restaurantului AlBulli (3 stele Michelin, primul loc în topul The World’s 50 Best Restaurants în opinia Restaurant Magazine și ziarului francez Le Figaro) din orașul Roses de pe Costa Brava. În prezent, Adria este unul din cei mai buni bucătari din lume și figurează în topul restaurantelor europene.
Dacă ați fost vre-o dată în Spania sau ați avut norocul să gustați din bucatele bucătăriei spaniole, atunci cu siguranță ați auzit despre tortilla de patatas – renumita omletă spaniolă din cartofi, care este una din cele mai renumite mâncăruri ale acestei țări. Istoricul Javier Lopes Linahe susține că omleta spaniolă pentru prima dată a fost pregătită încă în sec XVIII, chiar dacă primul document în care se vorbește despre această mâncare datează cu anul 1817.
De atunci au fost inventate mai multe variații ale omletei tortilladepatatas cu diverse ingrediente, fie că este vorba despre ton, legume sau ardei. Iar renumitul bucătar-șef Ferran Adria a pregătit această mâncare din cipsuri de cartofi. Astăzi vă oferim rețeta de preparare a omletei din cartofi.
Timpul pentru preparare: 30 de minute
Lista ingredientelor (pentru 4 persoane):
500 gr. de cartofi
4 ouă
500 ml de ulei de măsline Extra Virgin din Spania
Sare după gust
Jumătate de ceapă (după gust)
Modul de preparare:
1. Cartofii se spală și se taie felii subțiri
2. Ceapa se taie și mai mărunt decât cartofii (dacă nu vă place ceapa, puteți să pregătiți și fără ceapă)
3.Amestecați cartofii cu ceapa, condimentați cu puțină sare.
4. Într-o tigaie încinsă, turnați ulei de măsline Extra Virgin, adăugați cartofii și ceapa. Prăjiți timp de câteva minute la foc tare, după care faceți focul mai încet. Pentru ca cartofii să nu se lipească de tigaie, nu uitați să amestecați. Când cartofii vor fi gata, puneți amestecul într-o strecurătoare.
5. Bateți ouăle cu un pic de sare. Adăugați ouăle în amestecul de cartofi cu ceapă și amestecați bine.
6. Tigaia se încinge la foc, se adaugă câteva linguri de masă de ulei de măsline Extra Virgin. Când uleiul se va înfierbânta, punem amestecul de cartofi. Ca și data precedentă, amestecul se prăjește câteva minute la foc tare, după care temperatura o facem la minimum, pentru ca omleta să se pregătească din interior.
7. Omleta se prăjește pe o parte, după care se întoarce pe cealaltă parte cu ajutorul unei farfurii plate. Atun ci când ambele părți ale omletei se vor rumeni - tortilladepatatas se ia de pe foc. Omleta este gata!
Omleta spaniolă din cartofi se servește atât caldă, cât și rece. Această mâncare cu siguranță va fi pe placul oaspeților dvs.